Beurs15 mei '12 09:38

Krimp Nederlandse economie loopt op tot 1,1 procent

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 1,1 procent gekrompen.

De consumptie is gedaald, terwijl de uitvoer steeg. Investeringen daalden met 4,2 procent en dat is geen goed voorteken. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vorstverlet
Als reden voor de teruglopende investeringen in het eerste kwartaal gaf BNR's verslaggever Martijn de Rijk het koude weer. Er was een lange periode van vorstverlet in de bouw waardoor daar de investeringen achter zijn gebleven.

Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent. Daarmee slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

In het vierde kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 0,7 procent en in het derde kwartaal met 0,4 procent.

Dynamiek
Ook de dynamiek op de arbeidsmarkt lijkt slechter te worden. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen volgens het CBS 169.000 nieuwe arbeidsplekken vrij, 28.000 vacatures minder dan een jaar eerder. Bovendien werden in de eerste 3 maanden van dit jaar minder vacatures vervuld.

Per saldo stonden er eind maart 118.000 vacatures open. Dat zijn er 5000 minder dan een kwartaal eerder.

Lichtpuntjes
Toch zien de onderzoekers van het CBS ook lichtpuntjes. "Voor het eerst sinds lange tijd werden er wel veel weer meer voedingsmiddelen en kledingstukken gekocht", aldus het CBS. Daarnaast groeide de uitvoer van goederen in het afgelopen kwartaal, met 3,8 procent. Dat kwam vooral door een sterke groei van de wederuitvoer.

De uitvoer van Nederlandse producten, waar ons land meer geld aan verdient, steeg met 0,2 procent. "Dit betekent wel een opleving na de krimp in het vierde kwartaal", weet het CBS.

De economische situatie is de afgelopen twee maanden niet verslechterd. "Verbeteringen en verslechteringen hielden elkaar vrijwel in evenwicht", aldus het CBS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen