Beurs8 feb '12 13:34

Luchtvaartmaatschappij SAS lijdt verlies

Auteur: Anne-Greet Haars

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in 2011 voor het vierde jaar op rij in de rode cijfers geëindigd.

De SAS meldde woensdag dat het bedrijf voorlopig nog geen zicht op verbetering ziet en daarom zet het versneld het mes in de kosten.

Spanair
Het verlies van 1,6 miljard Zweedse kroon (181 miljoen euro) was deels te wijten aan het recente faillissement van de Spaanse branchegenoot Spanair. SAS hield nog een belang in dat bedrijf en moest daarop afschrijven. Zonder die eenmalige last zou onder de streep een klein winstje van 94 miljoen kroon zijn overgebleven.

SAS leed in 2010 een nettoverlies van 3,1 miljard kroon.

Kosten terugdringen
SAS kwam eerder met een plan om de komende jaren de kosten met 5 miljard kroon terug te dringen. Dat plan, dat zal leiden tot het verlies van 300 administratieve banen en versobering van de arbeidsvoorwaarden voor de 15.000 werknemers die overblijven, wordt versneld uitgevoerd.

Zwakke economie
"Wij voorzien een aanhoudend zwakke economische ontwikkeling in Europa'', aldus topman Rickard Gustafson. "Wat wij in het vierde kwartaal van 2011 hebben meegemaakt, kunnen wij in heel 2012 verwachten.''

Net als andere luchtvaartmaatschappijen heeft SAS bovendien veel last van concurrentie door prijsvechters, die vooral op korte tot middellange routes reizigers wegkapen.

Overnamespeculaties
SAS is voor de helft in handen van de overheden van Zweden, Noorwegen en Denemarken. Het bedrijf is al geruime tijd het onderwerp van overnamespeculaties, waarbij vooral de naam Lufthansa wordt genoemd. Tot dusver heeft de Duitse branchegenoot echter nog geen concrete belangstelling getoond.

Gerelateerde artikelen