Beurs29 jan '12 20:40Aangepast op 29 jan '12 21:11

Facebook naar de beurs?

Auteur: Paul Laseur

Deze week zou Facebook wel eens de stap naar de beurs kunnen wagen. Vorig jaar werd een IPO van het internetbedrijf  nog uitgesteld.

Volgens financieel persbureau Bloomberg staat het Social Network inmiddels alweer in de coulissen te wapperen met de aanvraag-formulieren. Het is een moment waar de financiele wereld met spanning naar uitkijkt.

Graantje meepikken
Want niemand weet het zeker, maar volgens analisten is Facebook misschien wel 100 miljard dollar waard. En alle zakenbanken op Wallstreet lopen zich al warm om een graantje mee te pikken van de beursgang van het jaar. De investmentbanks zijn hard geraakt door het gure beurklimaat van 2011. En snakken naar dit soort lucratieve transacties. 

Marktgeruchten
Vanwege het slechte beursklimaat werd de beursgang vorig jaar uitgesteld. En dat gaf topman Mark Zuckerberg meteen de kans om de omzet en het aantal bezoekers uit te bouwen. Volgens marktgeruchten zou Facebook met de beursgang 10 miljard dollar willen ophalen. De beurswaarde van het bedrijf zou daarmee tegen de 100 miljard dollar kunnen uitkomen.

Nieuwsgierig
Door de beursgang zou Facebook de buitenwereld voor het eerst een kijkje in de boeken moeten geven. Analisten zijn daar buitengewoon nieuwsgierig naar. Naar verluidt wordt Facebook dagelijks door 500 miljoen gebruikers bezocht, over de hele wereld. Maar de vraag was tot nu toe steeds of de onderneming aan al die "eyeballs" ook nog wat weet te verdienen.

Anders dan bij Google zijn Facebook gebruikers niet op zoek naar advertenties om op door te klikken. De kracht van het verdienmodel van Facebook is veel analisten nog een raadsel. 

In de pijplijn
Facebook is niet de enige onderneming die zich opmaakt voor een beursgang. Door het onzekere beursklimaat in 2011 werden veel transacties uitgesteld of vooruitgeschoven. In de pijplijn hebbben zich daardoor heel wat IPO´s, emissies, en overnames opgehoopt. Die prop zou de komende tijd wel eens kunnen losschieten.

Niet alleen bij internetbedrijven. Ook in de Farmacie sector werden de afgelopen weken alweer miljardentransacties aangekondigd. Met de beursgang van Facebook lijkt op hetzelfde moment de hele markt voor fusies en overnames open te breken. 

Herstellen
Door de terugkeer van grote financiele transacties op Wallstreet kan de beurs zich verder herstellen. Het zijn mogelijk de voorbodes van een structurele opleving, waar ook de zwaar gehavende financiele sector zich aan kan optrekken. Behalve misschien in Europa, waar de schuldencrisis en het dreigend faillissement van Griekenland als een donkere wolk boven de markten hangen

Het hele gesprek met Stan Westerterp (NNEK) en Jos Versteeg (Theodoor Gilissen) is terug te luisteren in de Voorkennis aflevering van zondag 29 januari, 17:30 uur met Paul Laseur.

Luister hier naar de bijdrage van Paul Laseur over de eventuele beursgang van Facebook


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen