Beurs3 nov '11 17:38

Overslag Rotterdamse haven groeit

Auteur: BNR Webredactie

De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste negen maanden van dit jaar gegroeid met 1,7 procent. In totaal werd in Europa's grootste haven 327 miljoen ton goederen overgeslagen.

De aanvoer groeide met 2 procent tot 233 miljoen ton, de afvoer steeg met 0,9 procent tot 93,6 miljoen ton, zo maakte Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekend.

Afkoeling
In een toelichting stelt topman Hans Smits dat de overslag zich in het derde kwartaal goed ontwikkelde in vergelijking met het eerste halfjaar, ondanks het "versomberende economische klimaat''. Het vierde kwartaal zal naar verwachting minder groei laten zien.

"Inmiddels dalen alle stemmingsindicatoren en koelt de wereldeconomie af. Hierdoor stokt ook de export, tot dusverre de motor van onze overslag. In het vierde kwartaal neemt de groei dan ook af."

Smits handhaaft zijn verwachting dat de overslag over heel 2011 zal groeien ten opzichte van het voorgaande jaar, zonder een concreet percentage te noemen. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus zei hij uit te gaan van 1 tot 2 procent groei.

In 2010 bedroeg de overslag 430 miljoen ton, een stijging met 11 procent ten opzichte van het crisisjaar 2009.

Containers
De afgelopen negen maanden werd de groei geremd door een terugval in de overslag van ruwe olie (-4,5 procent tot 71 miljoen ton) en minerale olieproducten (-4,8 procent tot 54 miljoen ton). Ook de overslag van ijzererts en schroot nam af (-5,9 procent tot 29 miljoen ton).

De overslag van containers groeide met ruim 10 procent tot 93 miljoen ton. Volgens het Havenbedrijf loopt de groei van de containeroverslag terug door de afkoeling van de wereldeconomie en het afnemen van het consumenten- en producentenvertrouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen