Beurs17 feb '12 14:02

Aegon wil duidelijkheid over huizenmarkt

Auteur: Harmen Simon Teunis

Aegon-topman Alex Wynaendts wil dat de politiek zo snel mogelijk een einde maakt aan de onzekerheid over de huizenmarkt.

Dat zei Wynaendts vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf. "De onduidelijkheid moet weg, de uitkomst is daarbij minder relevant", stelde Wynaendts.

Het heeft volgens hem weinig zin om alleen te kijken naar de mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. "Er zijn veel fiscale maatregelen die samenhangen met het eigenwoningbezit. Die moeten in zijn geheel worden bekeken. Het belangrijkste is dat het systeem zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt."

Huizenmarkt belangrijk voor Aegon
De huizenmarkt is belangrijk voor Aegon, onderstreepte Wynaendts. De verzekeraar verstrekt niet alleen hypotheken, maar verkoopt ook veel verzekeringsproducten die samenhangen met dergelijke leningen. De toename van aflossingen op hypotheken die Rabobank onlangs meldde, ziet Aegon niet.

De winst van Aegon halveerde vorig jaar ten opzichte van 2010. Het grootste deel van die daling kwam door eenmalige afschrijvingen en de kosten van de reorganisatie die het concern sterker moeten maken voor de toekomst. Aegon ziet die toekomst optimistisch tegemoet, benadrukte Wynaendts.

"We hervatten de uitkering van dividend; dat is de sterkste uiting van vertrouwen die we kunnen geven. Het geeft aan dat we het hoofdstuk crisis sluiten en met vertrouwen naar de toekomst kijken."

De Europese schuldencrisis heeft volgens Wynaendts weinig invloed op de resultaten van Aegon. "In tijden van crisis willen mensen meer sparen en meer zekerheid over bijvoorbeeld hun oude dag. Als verzekeraar kun je daarvan profiteren."

Gerelateerde artikelen