Beurs13 dec '12 20:04

Wall Street lager door onzekerheid fiscal cliff

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in New York gingen donderdag eensgezind omlaag. De onrust over de begrotingscrisis in de VS bleef zorgen voor voorzichtigheid bij beleggers.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handel 0,4 procent lager op 13.191 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1420 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 2992 punten.

Bernanke
De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, waarschuwde woensdag nadrukkelijk dat het van kritiek belang is dat politici in Washington een deal bereiken over de 'fiscal cliff'. De dreiging van dit begrotingsravijn alleen al heeft een negatief effect op de economie, aldus Bernanke. De Fed maakte bekend nog eens 45 miljard dollar per maand extra in de economie te gaan pompen.

Uitkering
Voorbeurs werd bekend dat vorige week 343.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering hebben aangevraagd. Het cijfer viel mee, want economen hadden verwacht dat er 370.000 aanvragen zouden zijn. Inmiddels hebben 3,198 miljoen Amerikanen een uitkering.

Verder werd gemeld dat de detailhandelsverkopen in de VS in november met 0,3 procent zijn gestegen op maandbasis. De stijging was minder sterk dan verwacht. Economen voorspelden een toename met 0,5 procent, na een daling met 0,3 procent in oktober.

De Amerikaanse economie gaat in het vierde kwartaal waarschijnlijk sterk afkoelen. Economen voorspellen een groei van 1,2 procent, na 2,7 procent in het derde kwartaal. Door de onzekerheid over de 'fiscal cliff' zijn vooral Amerikaanse bedrijven terughoudend geworden met investeringen.

Google-iPhone
Google heeft donderdag een nieuwe kaartapplicatie voor de iPhone en iPad onthuld. In september had Apple een ingebouwde Google-applicatie vervangen door een eigen versie, gebaseerd op kaarten van navigatiebedrijf TomTom. Het regende echter klachten over de navigatie-app van Apple. Google won 0,9 procent en Apple zakte 1,7 procent.

Het aandeel Best Buy schoot 15 procent omhoog op een bericht dat oprichter Richard Schulze nog deze week een bod zal uitbrengen op de Amerikaanse elektronicaketen. Schulze zou samen met private investeerders tussen de 5 en 6 miljard dollar op tafel willen leggen voor Best Buy.

Euro noteerde 1,3075 dollar
De euro was 1,3075 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 86,46 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen