Beurs21 dec '12 19:52

Wall Street verliest hoop op begrotingsakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De politieke impasse over de Amerikaanse begroting zorgde vrijdag voor flink verliezen op Wall Street. Beleggers vrezen dat er dit jaar geen akkoord meer zal worden gesloten over de aanpak van de staatsschuld.

Daardoor neemt de kans op een nieuwe economische recessie toe. In de middaghandel stond de toonaangevende Dow-Jonesindex 1,2 procent lager op 13.154 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 1425 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 1,4 procent lager op 3007 punten.

Belastingverhogingen
De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen zijn plan voor beperkte belastingverhogingen voor de allerrijkste Amerikanen terug te trekken, omdat veel van zijn partijgenoten tegen wilden stemmen. Daarmee lijkt de kans klein dat de Republikeinen dit jaar nog zullen instemmen met de meer omvangrijke belastingverhogingen die president Obama voor ogen staan.

Zonder compromis gaan volgend jaar alle belastingtarieven omhoog. Samen met de eveneens automatische bezuinigingen die dan in werking treden, kunnen die maatregelen de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie laten verzeilen.

Blackberry
In de Nasdaq kreeg Research in Motion (RIM) zware klappen. Het aandeel leverde bijna 20 procent in, nadat de Blackberryfabrikant donderdag nabeurs had onthuld een verlies over het derde en het vierde kwartaal te verwachten. Het bedrijf is de laatste jaren achterop geraakt bij Apple en Samsung die zeer succesvol zijn met hun smartphones.

Bankaandelen stonden onder druk door de zorgen over de 'fiscal cliff'. Bank of America stond onderaan de Dow Jones met een min van 2,6 procent. JPMorgan Chase verloor 1,2 procent.

Caterpillar
Alle fondsen in de Dow stonden op verlies. Technologiefondsen Microsoft, Hewlett-Packard en Cisco Systems volgden Bank of America op de voet met verliezen van circa 2 procent. Bouwmachinefabrikant Caterpillar zakte 2,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde bijna 2 procent tot 88,55 dollar. Olieconcerns Exxon Mobil en Chevron werden hierop circa 1,5 procent minder waard.

Euro noteerde 1,3165 dollar
De euro werd vrijdagavond voor 1,3165 dollar verhandeld, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen