Beurs18 dec '12 05:54

Obama schuift op richting Republikeinen

Auteur: Anne-Greet Haars

Een oplossing voor de begrotingscrisis die de Amerikaanse politiek in zijn greep houdt, is volgens ingewijden een stapje dichterbij gekomen.

Image

President Barack Obama zou de Republikeinen maandag een compromisvoorstel hebben gedaan waarin hij het plan om de belasting te verhogen voor rijke Amerikanen afzwakt.

De president en de Republikeinse partij steggelen al geruime tijd over de vraag hoe het begrotingstekort moet worden beteugeld. Republikeinen willen vooral fors bezuinigen en zien weinig in Obama's plannen voor belastingverhogingen.

Belastingvoordelen
Obama heeft nu volgens bronnen in het Witte Huis voorgesteld om bestaande belastingvoordelen alleen af te schaffen voor mensen die meer dan 400.000 dollar verdienen. Eerder legde hij die grens op 250.000 dollar.

Huis van Afgevaardigden
De Democratische president heeft de Republikeinen hard nodig om knopen door te hakken, omdat zij de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Blijft een compromis over de begroting uit, dan gaan op 1 januari automatisch vergaande maatregelen in die het begrotingstekort terugbrengen. Deze zogenoemde fiscal cliff is het resultaat van afspraken die Democraten en Republikeinen eerder maakten.

Boehner
Omdat beide partijen een recessie vrezen door de fiscal cliff, sturen ook de Republikeinen aan op een compromis. Eerder deze week lieten ze hun taboe op hogere belastingen voor veelverdieners vallen. Hun leider John Boehner heeft voorgesteld de voordeeltjes voor mensen met een inkomen hoger dan 1 miljoen dollar af te schaffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen