Beurs18 aug '12 11:59Aangepast op 18 aug '12 15:04

Commissie hekelt ex-chef Barclays

Auteur: Fleur de Bruijn

De voorzitter van de Britse parlementaire commissie die onderzoek doet naar het fraudeschandaal rond de zogenoemde Libor-rente heeft de vloer aangeveegd met voormalig topman Bob Diamond van de bank Barclays.

Andrew Tyrie zei zaterdag dat Diamond tijdens zijn verhoor door de commissie op uiterst selectieve wijze informatie had verstrekt. Daarmee suggereerde hij dat de gevallen topman van Barclays informatie had achtergehouden.

“Gekozen commissies hebben recht op getuigen die openhartig en eerlijk zijn'', aldus Tyrie.

Libor-rente
Diamond stapte in juni op als bestuursvoorzitter van de Britse bank vanwege het fraudeschandaal. Daarbij gaat het om manipulatie van de Libor-rente die dienst doet als maatstaf voor veel andere tarieven die in de internationale financiële sector worden gebruikt.

Meer internationale banken (mogelijk ook de Rabobank) waren hierbij betrokken, maar de betrokkenheid van Barclays kwam als eerste naar buiten. Deze bank kreeg een boete van 453 miljoen dollar (367 miljoen euro).

Bedrijfscultuur
De Britse commissie concludeert in een voorlopig rapport dat er iets goed mis zat met de cultuur bij Barclays. De leiding van de bank had eerder op de hoogte moeten zijn van de malversaties en eerder moeten handelen. De commissie doet een aantal aanbevelingen. Zo pleit zij onder meer voor hogere boetes komen voor financiële instellingen die onvoldoende meewerken met toezichthouders. Ook vindt de commissie dat de toezichthoudende rol van de centrale bank Bank of England moet worden versterkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen