Beurs18 jul '12 16:26

ECB wil dat Euribor-rente anders wordt bepaald

Auteur: Mijke Hurkx

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt de manier waarop het belangrijke Europese rentetarief Euribor wordt bepaald, te veranderen.

Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van ingewijden.

Euribor is het rentetarief waartegen banken in de eurolanden elkaar geld lenen. Het wordt gebruikt als maatstaf voor de vaststelling van vele andere tarieven in de eurozone. Net als de Londense evenknie Libor wordt het rentetarief bepaald door een groep bankiers te vragen naar hun inschatting van het juiste tarief.

Gemanipuleerd
Die werkwijze is in opspraak gekomen doordat handelaren in de afgelopen jaren de wereldwijde vaststelling van Libor hebben gemanipuleerd. De ECB zou mogelijk willen overgaan op een systeem dat is gebaseerd op reële tarieven in plaats van inschattingen.

Afgelopen dinsdag noemde voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse Federal Reserve het systeem voor het bepalen van de Libor structureel gebrekkig.

Toezichthoudende rol
Een van de belangrijkste kandidaten voor een toezichthoudende rol is de ECB. De EBC samen met 17 nationale centrale banken in de eurozone hebben honderden deskundigen die werken met handelaren die betrokken zijn bij het dagelijks instellen van Euribor en Libor.

ESMA
De andere mogelijke autoriteit, de European Securities and Markets Authority, heeft slechts 80 medewerkers op dit moment en mist de marktkennis van de ECB. Insiders daar zeggen dat er een grote wervingscampagne nodig is, willen zij in aanmerking komen voor die taak, meldt Reuters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen