Beurs27 mrt '12 18:57Aangepast op 27 mrt '12 20:15

Selexyz betaalt toch salarissen uit

Auteur: Pieter van den Akker

De werknemers van de zwaar in de problemen geraakte boekhandelketen Selexyz hebben dinsdag toch hun salaris gekregen. Dat zegt curator Jan Dingemans op BNR.

Het hoofdkantoor lijkt verloren. Maar de kans dat het boek van de failliete keten Selexyz een nieuw hoofdstuk krijgt wordt met de dag groter.

Curator Jan Dingemans vertelt tegen BNR: "Gelukkig zijn vanmiddag alle salarissen voor alle werknemers betaald. Hetzelfde geldt voor alle leveranties, dus voor alle bevoorrading die sinds vrijdag niet meer heeft plaatsgevonden. Vanmiddag zijn de auto's weer gaan rijden en de winkels worden weer vol bevoorraad."

Vertrouwen
Of dat ook betekent dat de leveranciers hun rekeningen weer betaald krijgen? Dingemans: "We hebben afgesproken dat de leveranties die nu plaatsvinden absoluut betaald worden. Dat hebben we voor elkaar gekregen omdat de bankier - maar ook de grote leverancier van de boeken - hun vertrouwen hebben uitgesproken in de continuïteit van de winkels. Wij hebben gisterenavond met elkaar voor elkaar gekregen dat dit in een stroomversnelling terecht is gekomen."

Of dat Selexyz hiermee gered is, blijft nog onduidelijk. De keten is druk met overnamebesprekingen. "Het uitgangspunt op dit moment is dat wij streven naar een verhanging van de aandelen in de Selexyz-boekhandels. Deze juridische entiteiten blijven dan volledig overeind en gaan dan uiteindelijk wellicht onder een andere vlag door."

De Slegte
Dingemans maakt er geen geheim van dat het om De Slegte gaat. Dat is volgens hem immers toch al publiek. "De achterban van De Slegte is hierin een zeer serieuze kandidaat. Net als de twee andere kandidaten heeft De Slegte ook de rugdekking van de financier en de grote leveranciers."

Hoewel een overname niet in een paar dagen geregeld is, lijken de partijen al een heel eind op weg. "Er moeten details ingevuld worden. Maar wij streven er naar net voor of na het weekeinde overeenstemming met elkaar te bereiken."

Oorzaken
Tussen de bedrijven door wordt natuurlijk ook nog gekeken naar de oorzaken van alle problemen bij de boekhandel. "Ondertssen is het faillissement uitgesproken van Selexyz-boekhandels BV, de vennootschap die sinds afgelopen donderdag in surseance van betaling zat. Inherent aan een faillissement of surseance is het onderzoek naar de oorzaken. Maar wij zijn nu eerst bezig met de hele korte toekomst."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen