Beurs14 mrt '12 15:18

Verhuisbranche overleeft crisis

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het gros van de bedrijven in de verhuisbranche is overeind gebleven ondanks de economische crisis. Er zijn de afgelopen jaren minder dan tien verhuisbedrijven failliet gegaan.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet van particuliere verhuizingen sinds 2009 wel met ongeveer 30 procent is ingezakt. In 2011 was er een licht herstel te zien met een groei van 1,4 procent. "Het beeld is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd'', zegt directeur Peter Overvliet van de Organisatie voor Erkende Verhuizers.

De markt voor particuliere verhuizingen volgt grotendeels de trend van de huizenmarkt. "En die ligt op z'n gat." Volgens Overvliet zijn er wel grote verschillen per regio. Precieze cijfers heeft hij niet, maar de omzetdervingen lopen uiteen van 20 procent tot pakweg 40 procent.

Maar verhuizers bieden allerlei extra diensten aan om zo de teruglopende omzetten te compenseren en zelfs omzet terug te winnen, zegt Overvliet. "Je kunt denken aan het ophangen van lampen, installeren van apparatuur en andere klusjes rondom een verhuizing."

Opslag
Een andere nevenactiviteit die verhuisbedrijven omzet opleveren is het opslaan en bewaren van inboedels. "Je ziet dat mensen tijdens de crisis eerst hun huis willen verkopen voor ze tot de aankoop van een nieuw huis overgaan. In de tussentijd moeten ze dan vaak hun spullen opslaan", legt Overvliet uit.

De particuliere markt is met ongeveer 100.000 verhuizingen op jaarbasis het grootste segment in de verhuisbranche, de zakelijke markt is goed voor pakweg 20.000 tot 25.000 verhuizingen. Maar ook die heeft te lijden van de krimp bij bedrijven en de economische crisis.

De zakelijke markt reageert volgens Overvliet wel trager op de ontwikkelingen, omdat bedrijven hun verhuizingen vaak al ver vooruit plannen. Toch kampt dit deel van de verhuismarkt ook met een krimp van naar schatting 10 tot 15 procent.

Blijvend verlies van omzet
Dat verlies aan omzet zal waarschijnlijk blijvend zijn, verwacht Overvliet. Behalve de economische crisis spelen hier ook andere factoren een rol zoals "het nieuwe werken". Meer mensen werken thuis of flexibeler, waardoor minder mensen op kantoren zitten, ziet Overvliet. "Daardoor wordt ook minder kantoormeubilair gebruikt." En dat merken de verhuizers weer aan hun omzet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen