Beurs24 mei '12 07:09Aangepast op 24 mei '12 09:32

FNV-reuzen grootste vijand nieuwe vakbeweging

Auteur: Thijs Baas

De onwil van AbvaKabo en FNV Bondgenoten om een deel van hun macht op te geven blokkeert de oprichting van een grote, nieuwe vakbeweging.

Een aantal kleine FNV-bonden is uit onvrede over de plannen van kwartiermaker Jetta Klijnsma voor een vernieuwde vakbond zelf aan de slag gegaan met een alternatief. Maar uit navraag onder acht van de negentien bonden blijkt dat een meerderheid een hard hoofd heeft in het ontstaan van één grote nieuwe vakbeweging.

"Te veel meningsverschillen, spanning en irritatie en en te geringe bereidheid om over de bekende eigen schaduw heen te stappen staan een samensmelting in de weg, denken vijf van de acht bonden", maakt verslaggever Nina van den Dungen op uit een document dat in handen is van BNR.

De initiatiefnemers zijn de Onderwijsbond, Kiem, Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw, Nautilus, Marver voor Veiligheid en Mooi. Dinsdag zaten deze bonden met elkaar om de tafel om te werken aan het alternatief.

Inzet: de noodzakelijke vernieuwing doorvoeren zonder de autonomie van de bonden te verliezen. Vijf van de zes bonden ondertekenden het plan uiteindelijk en presenteerden een zespuntenplan om tot een Nieuwe Vakbeweging te komen. Voor FNV Mooi was het resultaat uiteindelijk niet voldoende.

Plezier
Klijnsma zelf lijkt niet onder de indruk. "Ik heb nu inderdaad een aantal dagen om dingen te vervolmaken en dat gaan we weer met hartstikke veel verve en plezier doen. Vanuit alle negentien bonden heeft men heel nauwgezet gekeken wat voor de eigen achterban nét niet prettig ligt in het stuk."

Toch erkent ook Klijnsma dat er wel degelijk constructief gekeken is naar wat iedereen wél kan meenemen. "En nou is het dus de kunst om er in de komende dagen voor te zorgen dat het van dé vakbeweging wordt. En als dat om wat voor reden dan ook niet lukt , dan vind ik dat we daar ook wel weer begrip voor moeten hebben, want de ménsen bij de vakbond deugen zeer."

Autonoom
Alle aangesloten bonden blijven autonoom en versterken hun identiteit. Daarnaast krijgen leden meer zeggenschap binnen de bond waarvan ze lid zijn en mogen ze meebeslissen over het inhoudelijke beleid, maar niet over de uitvoering.

Een nieuw in te stellen Federatiebureau moet de behoeften van de bonden ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van ICT en ledenadministratie. In de notitie staat overigens nadrukkelijk dat het gaat om een akkoord op hoofdlijnen.

Sceptisch
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen