Beurs14 mei '12 17:15

Twee miljard kost topvrouw de kop

Auteur: Fleur de Bruijn

De topvrouw van JP Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, is opgestapt wegens de blunders op de beurs die de bank twee miljard kostten.

Image

Dit schrijft NRC Handelsblad maandag. De NRC schrijft dat de serie fouten slecht waren voor het imago van de bank.

Topvrouw Ina Drew was één van de hoogstgeplaatste vrouwen op Wall Street en was en met een jaarinkomen van omgerekend ruim 12 miljoen euro één van de best betaalde topmensen binnen de Amerikaanse bank.

Enorm salaris
De Volkskrant berekende maandag dat het salaris van Drew vorig jaar 729 duizend euro bedroeg. Daarbij kwam een storting in haar pensioenfonds van 563 duizend dollar en bovendien kreeg ze een bonus van 4,7 miljoen. Volgens de bank had Drew recht op deze bonus omdat zij geld verdiende voor de aandeelhouders ‘door risicomanagement over een breed spectrum van markten en valuta’s'.

De 55-jarige Drew gaf de afgelopen zeven jaar leiding aan de afdeling risicomanagement en wordt in die hoedanigheid verantwoordelijk gehouden voor de groep handelaars die het miljardenverlies veroorzaakte. Drew, de Chief Investment Officer van JP Morgan Chase, zal worden opgevolgd door Matt Zames. Drew neemt afscheid van de bank na een carrière van meer dan dertig jaar binnen het bedrijf.

Vestia
De handelaar die de twee miljard verspeelde stapt waarschijnlijk ook op. Bruno Michel Iskil handelde in derivaten om de bank in te dekken tegen risico’s op de rentemarkt. Maar in plaats van enorme winsten, boekte JPMorgen dus verliezen. Een situatie die vergelijkbaar is met de Nederlandse woningcorporatie Vestia.

NRC Handelsblad schrijft dat het miljardenverlies het aandeel JP Morgan de afgelopen dagen heeft doen kelderen. Maar niet omdat de bank het verlies financieel niet dragen kan. De bank was echter een van de weinige Amerikaanse financiële instellingen die vrij ongeschonden door de kredietcrisis kwamen en bouwde daarmee een zeer goede reputatie op. Dat beeld van betrouwbaarheid heeft door de blunders van de afgelopen weken ernstige schade opgelopen.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft inmiddels de rating van JPMorgan verlaagd van AA- naar A+. Standard & Poor’s houdt de rating nog gelijk. Mocht het tot een echte downgrading komen, heeft dat invloed op de rente die de bank moet betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen