Beurs7 mei '12 17:55Aangepast op 7 mei '12 18:26

Europese beurzen krabbelen overeind

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese beurzen vonden maandagmiddag de weg weer omhoog, nadat beleggers van de ergste schrik waren bekomen na de uitslagen van de Griekse en Franse verkiezingen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent (3,79 punten) hoger op 304,74 punten. In de AEX was Air France-KLM de grootste stijger met een plus van 6,6 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse.

De MidKap-index klom 9,55 punten (1,9 procent) tot 508,48 punten, dankzij een flinke koerswinst van CSM. Het bedrijf liet weten af te willen van Bakery Supplies, de bakkerij-ingrediëntentak, en steeg maar liefst 18,5 procent.

De beurs in Parijs steeg 1,7 procent en Frankfurt won 0,1 procent. In Londen was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Eerder op de dag zakten de Europese graadmeters tot de laagste niveaus van dit jaar. Beleggers waren bang dat de Griekse en Franse verkiezingsuitslagen een bedreiging vormen voor de crisisaanpak in Europa. Een fors herstel van de Spaanse en Italiaanse beurzen stelde beleggers gerust.

De Spaanse beurs ging maandagmiddag omhoog, nadat premier Mariano Rajoy had gezegd dat publiek geld kan worden ingezet om de worstelende bankensector bij te staan.

Frankrijk
Beleggers lijken de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande, vooralsnog het voordeel van de twijfel te geven. De nieuwe president heeft aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het strenge Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen.

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de winst van Hollande geen direct effect op de Franse kredietbeoordeling.

De Franse bankaandelen, die in de ochtendhandel nog hard onderuitgingen, wisten te herstellen. In Parijs stegen BNP Paribas en Société Générale ruim 4 procent.

Griekenland
De uitslag van de Griekse verkiezingen zorgde voor meer onrust op de markten. Het lijkt bijzonder lastig te worden om een stabiele regering te vormen, die doorgaat met de hervorming van de Griekse economie.

De beurs in Athene zakte bijna 7 procent.

Euro, olie
De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3089 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Door de politieke onzekerheid zakte de eenheidsmunt aan het begin van de dag tot 1,2955 dollar. Dat was de laagste waarde sinds 25 januari.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 97,34 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen