Beurs28 mrt '12 06:22

Rotterdam haalt buitenlandse bedrijven binnen

Auteur: Anne-Greet Haars

Rotterdam slaagt er steeds beter in om buitenlandse bedrijven binnen te halen. Door bemiddeling van de Rotterdam Investment Agency kozen vorig jaar 24 ondernemingen voor vestiging in de havenstad.

Deze 24 ondernemingen komen ondermeer uit China, Brazilië, Zuid-Korea, India en Turkije.

Door het binnenhalen heeft Rotterdam zicht op zo’n 900 extra arbeidsplaatsen. De ondernemingen, waaronder Cronos Group (ICT, België), Sea Truck Group (off-shore, Nigeria) en Petrobras (olie en gas, Brazilië), pompen de komende drie jaar 55 miljoen euro in de stedelijke economie.

RIA
De Rotterdam Investment Agency werd 2,5 jaar geleden opgericht om internationale bedrijven aan te trekken. Aan het einde van de collegeperiode, in 2014, moeten door bemiddeling van de RIA 100 bedrijven voor Rotterdam gekozen hebben. In 2010 verwelkomde Rotterdam 20 bedrijven, dit jaar wordt gemikt op 27.

Potentiële projecten
Remco Buurman, managing-director van de RIA, heeft voor 2012 meer dan 100 potentiële projecten in portefeuille waarvan al enkele zijn bevestigd. Hij sprak van Turkse en Chinese partijen. Ook het behoud van het AD voor de stad en de terugkeer van Shell kunnen op het conto van de RIA worden geschreven.

Concurrentie
Wethouder Karakus (stedelijke economie) noemt de concurrentie van andere steden in Nederland en Europa om de vestiging van internationale bedrijven "moordend''. Pluspunten voor Rotterdam zijn de vierkantemeterprijs (zo’n 30 procent lager dan die in Amsterdam), de vestigingsmogelijkheden in het hart van de stad, de haven, de ligging aan de hogesnelheidslijn en de eigen luchthaven.

Expats
Buitenlandse ondernemingen die op de avances van RIA ingaan, nemen ook eigen medewerkers mee. Hun bestedingen in de stad dragen bij aan de groei van de economie. De Expatdesk Rotterdam behandelde vorig jaar 414 aanvragen voor een verblijfsvergunning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen