Beurs14 jun '12 17:38

CPB-directeur: Uiteenvallen euro serieuze mogelijkheid

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er is een reële mogelijkheid dat de euro uit elkaar valt, dat zegt CPB-directeur Coen Teulings op BNR. Doormodderen is volgens hem geen optie meer.

Volgens Teulings staat de politiek voor de keuze of zij de euro willen behouden of niet. “Het bijeenhouden van de euro is niet meer een kwestie van iedere dag problemen oplossen die vandaag aan orde komen. Je moet nu echt een oplossing maken die een stap vooruit zet.”

Het is een ferme uitspraak van de CPB-directeur, die ook toegeeft dat hij twee jaar geleden zo’n uitspraak nooit zou doen. “Er is echt een serieuze mogelijkheid dat het gebeurt. Dat is al een hele verandering”, aldus Teulings.

Maatregelen
Teulings bepleit dat er een aantal maatregelen genomen moeten worden die een meer structurele oplossing voor de problemen geven. "Dat zit hem met name in een andere manier van omgaan met de bankensector."

Als er doorgemodderd wordt, zoals volgens Teulings nu het geval is, dan zal de euro geleidelijk aan uit elkaar vallen. De gevolgen: "Dan moet je er rekening mee houden dat de groei een aantal jaren fors lager is en dat vorderingen die ons land op Zuid-Europa heeft, oninbaar blijken te zijn", aldus Teulings.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen