Beurs10 feb '12 17:55

Beurzen Europa met verlies het weekend in

Auteur: Pieter van den Akker

De aandelenbeurzen in Europa hebben de handelsweek met forse verliezen afgesloten. De onzekerheid over het nieuwe steunpakket voor Griekenland zorgde voor een negatieve stemming.

Vooral de financiële fondsen moesten het ontgelden. De AEX-index in Amsterdam sloot 5,03 punten (1,6 procent) lager op 320,09 punten. De MidKap-index eindigde 7,17 punten (1,4 procent) in de min op 524,33 punten.

Verliezen Parijs en Frankfurt
De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,5 procent. Londen noteerde 0,7 procent lager.

Grieks besluit uitgesteld
De ministers van Financiën van de 17 eurolanden stelden het besluit over een tweede noodlening van 130 miljard euro aan Griekenland uit tot volgende week woensdag. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken.

Onvrede
De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland zijn beloftes nakomt. Maar een van de leiders van de Griekse regeringspartijen wees het donderdag bereikte akkoord af. Ook zijn verschillende bewindslieden uit de Griekse regering afgetreden uit onvrede over de bezuinigingsplannen. De financiële fondsen hadden te lijden onder de voortdurende onzekerheid rond Griekenland.

ING daalt verder
In de AEX zette ING de daling voort met een min van 5,6 procent. UBS verlaagde het beleggingsadvies voor ING na de teleurstellende jaarcijfers van de bank en verzekeraar. Donderdag ging het aandeel ING al 5,4 procent omlaag. Aegon verloor 3,9 procent.

Euro noteerde 1,3183 dollar
De euro stond onder druk door de vrees voor een Grieks bankroet en was 1,3183 dollar waard, tegen 1,3295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 98,44 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent.

Gerelateerde artikelen