Beurs10 feb '12 23:22

Ook New York lijdt onder Griekse chaos

Auteur: Thijs Baas

De New Yorkse effectenbeurzen sloten vrijdag collectief in de min.

Wall Street reageerde negatief op het uitstel van het besluit over verdere financiële steun aan Griekenland. De fondsen in de toonaangevende Dow-Jonesindex gingen over een breed front omlaag.

Dow-Jones
De Dow noteerde aan het einde van de handelsdag 89,23 punten (0,7 procent) lager op 12.801,23 punten. De S&P 500 daalde 9,31 punten (0,7 procent) tot 1342,64 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 23,35 punten (0,8 procent) tot 2903,88 punten.

De ministers van Financiën van de eurolanden stelden het besluit over een nieuwe noodlening van 130 miljard euro aan Athene uit tot volgende week. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. Europa wil zekerheid dat Griekenland zijn beloftes uitvoert.

Griekse regering
Een van de leiders van de Griekse regeringspartijen wees het donderdag bereikte akkoord echter af. Ook zijn verschillende bewindslieden uit de Griekse regering afgetreden uit onvrede over de bezuinigingsplannen. Duizenden Grieken gingen vrijdag de straat op om te protesteren tegen de plannen. De komende dagen moet het Griekse parlement instemmen met de bezuinigingen.

Consumentenvertrouwen
Beleggers in New York waren ook niet zo tevreden over een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Het vertrouwen daalde in februari sterker dan was verwacht, terwijl in januari nog het hoogste punt werd bereikt in bijna een jaar. Amerikanen maken zich meer zorgen over hun financiële situatie.

In de Dow was aluminiumconcern Alcoa de sterkste daler met een verlies van 3,3 procent. Alleen het Dow-fonds Home Depot hield het hoofd net boven water. Financiële fondsen moesten ook inleveren. Zo verloor Bank of America 1,3 procent, JPMorgan Chase daalde 0,7 procent en Goldman Sachs koerste 1,5 procent lager.

Het aandeel LinkedIn klom 17,8 procent. Het Amerikaanse socialenetwerkbedrijf voor professionals maakte donderdag nabeurs beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers bekend.

NYSE
Beursbedrijf NYSE Euronext ging 4,5 procent omhoog. De uitbater van de beurzen in New York, Parijs en Amsterdam boekte in het vierde kwartaal van 2011 een lagere winst dan een jaar eerder, maar het resultaat was wel beter dan verwacht.

De euro was 1,3170 dollar waard, tegen 1,3183 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Olieprijs
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 99,01 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent. De oliefondsen in New York hadden last van de gedaalde olieprijzen. Zo verloor ExxonMobil 1,3 procent en Chevron daalde 1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen