Beurs8 feb '12 17:53Aangepast op 8 feb '12 18:47

Europese beurzen verliezen licht

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen zijn de woensdag niet helemaal ongeschonden doorgekomen in afwachting van een akkoord tussen de poilitieke leiders van Griekenland over de bezuinigingen in ruil voor financiële steun.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,64 punten (0,2 procent) op 325,33 punten. De MidKap-index won 0,73 punten (0,1 procent) tot 531,81 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden tot 0,2 procent lager.

Beleggers wachtten op de uitkomsten van het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen. De regeringspartijen moeten de voorstellen voor de bezuinigingen goedkeuren die nodig zijn om Griekenland te laten voldoen aan de voorwaarden voor nieuwe noodhulp van Europa en het IMF.

Nog geen akkoord
De verwachting dat een akkoord zal worden bereikt, werd gesteund door een bericht in de zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de krant is de Europese Centrale Bank bereid een bijdrage te leveren aan de schuldenverlichting voor Griekenland door af te zien van de winsten die de centrale bank kan behalen op zijn Griekse obligaties.

Fondsen in de lift
De Europese financiële fondsen zaten in de lift door de hoop op een Grieks akkoord. In Parijs won Crédit Agricole 3 procent en BNP Paribas steeg 1,2 procent. In Frankfurt sprong Commerzbank 7,6 procent omhoog en Deutsche Bank noteerde 1,5 procent hoger. In de AEX won Aegon 2,1 procent. SNS Reaal ging in de MidKap 4,4 procent omhoog.

TomTom
TomTom boekte een koerswinst van 3,5 procent. De navigatiedienstverlener gaat de technologie leveren achter een nieuw verzekeringsproduct van de Britse verzekeraar Motaquote.

Staalconcern ArcelorMittal won 4,3 procent, na een dag eerder 3,3 procent te zijn gestegen. Ook de producent van roestvrij staal Aperam borduurde voort op de forse koerswinst van een dag eerder met een plus van 4 procent. Telecombedrijf KPN was de sterkste daler in de AEX met een min van 2,7 procent.

Midkap
In de MidKap steeg Wavin 8,5 procent tot 10,35 euro en was het daarmee de sterkste stijger. De Nederlandse buizenfabrikant beveelt het verhoogde overnamebod van het Mexicaanse Mexichem aan bij zijn aandeelhouders.

Het overnamebod van 10,50 euro per aandeel waardeert Wavin op ongeveer 531 miljoen euro. Analisten van ING en SNS Securities verwachten dat het bod succesvol zal zijn.

Nokia
Nokia ging op de beurs in Helsinki licht omhoog. De Finse mobieltjesfabrikant gaat in totaal 4000 banen schrappen bij fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico.

De euro was 1,3229 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 98,26 dollar per vat en Brentolie daalde 0,3 procent tot 115,96 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen