Beurs8 feb '12 12:17

Winsten op kalme beursdag

Auteur: Marjan van den Berg

Voorzichtige winsten woensdagochtend op de Europese beurzen. De AEX stond op de hoogste stand van dit jaar.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 327 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 534 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,6 procent.

Duitse export
De stemming werd enigszins gedrukt door een tegenvallend cijfer over de Duitse export. Die daalde in december met 4,3 procent: de sterkste afname sinds januari 2009. De Duitse import nam in december ook onverwacht af.

Daarnaast voorspelde de Franse centrale bank dat de economie van Frankrijk in het eerste kwartaal van dit jaar zal stagneren.

Griekenland
Intussen wachten beleggers op de uitkomsten van het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen. De regeringspartijen moeten de voorstellen voor bezuinigingen goedkeuren. Die zijn nodig om in aanmerking te komen voor nieuwe noodhulp.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is de Europese Centrale Bank (ECB) bereid een bijdrage te leveren aan de schuldverlichting voor Griekenland. De ECB zou bereid zijn af te zien van de winsten die de bank kan behalen op zijn Griekse obligaties.

Uitschieters
In de AEX gingen de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam opnieuw aan kop met winsten van 4,2 en 3,3 procent.

In de MidKap steeg Wavin 8,7 procent tot 10,37 euro. Het Mexicaanse Mexichem neemt de Nederlandse buizenfabrikant over voor 10,50 euro per aandeel.

Euro, olie
De euro was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg ruim 1 procent tot 99,40 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 116,50 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen