Vastgoedtak zorgenkind voor SNS
SNS moet mogelijk verzekeraars Zwitserleven en Reaal verkopen. Goldman Sachs zou de noodlijdende bank daarin adviseren.
Het ministerie van Financiën heeft daarnaast Morgan Stanley gevraagd om een onderzoek, zo meldde het Financieele Dagblad vanochtend.
Maar minister Jan Kees de Jager is zuinig met informatie. "Over individuele instellingen doen we geen uitspraak. Het financiële systeem in Nederland is heel stabiel. Uit de stresstest is gebleken dat Nederlandse banken er relatief goed voor staan." De Jager wil evenmin kwijt of de banken nog veel staatssteun moeten terugbetalen.
Stabiel
Martine Wolzak, financieel journalist bij het FD, vindt het financiële systeem in Nederland nog behoorlijk stabiel. Maar: "SNS heeft een vastgoedtak, SNS property finance, gekocht in 2006. Aanvankelijk ging het goed, maar daarna moesten ze fors afwaarderen, zoals op de financiering van projectontwikkelaars."
Dat is echt de grote bloedende tak van SNS, meent Wolzak, en het is niet gelukt de afgelopen jaren daar een oplossing voor te vinden. "SNS heeft ook een verzekeraar en de buffers zijn gering, dus er komen wat dingen bij elkaar."
SNS heeft bovendien een krappe kapitaalbuffer, waar nog wat bij moet om aan de nieuwe eis van 10 procent te voldoen. "De staatssteun moet eind 2013 zijn afgelost van Brussel. Toch is het geen acuut probleem. Ik denk dat de stabiliteit van de eurozone een groter probleem is."
Prudent
Casper de Vries, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit, maakt zich ook niet meteen zorgen. "Ik denk dat DNB vooruitloopt en kijkt of er iets moet gebeuren en dat lijkt me heel prudent. Ik denk niet dat het water ze aan de lippen staat, maar ik denk dat ze proactiever zijn geworden."
"We weten al langer dat SNS dit probleem heeft. Bij Nederlandse banken valt het mee, maar het commerciële vastgoed is een groot probleem. Ik denk dat er geen partijen te vinden zijn om die over te kopen, en dan wordt het moeilijk."
De situatie van de andere banken is moeilijk in te schatten. "De andere drie grote banken hebben wat problemen met faillissementen van particuliere huizen. Ook het commerciële vastgoed zal de komende jaren nog best een bleeder zijn", zegt De Vries.