Beurs17 feb '12 11:58

Beurzen hoger door Griekse hoop

Auteur: Bart Tuinman

De Europese beurzen stegen vrijdag tot de hoogste niveaus in 6,5 maanden tijd. De hoop dat de eurolanden akkoord gaan met een nieuw steunpakket aan Griekenland zorgde voor optimisme onder beleggers.

"Het is een mooie positieve dag dankzij de koerswinsten op Wall Street en in Azië. De goede macrocijfers uit de VS tonen aan dat het herstel van de Amerikaanse economie op koers ligt. Ook wordt gerekend op een Griekse deal", aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 327,47 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 528,59 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt klommen tussen 0,4 en 1 procent.

Eurolanden
De eurolanden hebben de voorstellen om Griekenland alleen te voorzien van direct noodzakelijke financiering en een omvangrijker steunprogramma op de langere baan te schuiven, van tafel gehaald. Maandag zullen ze naar verwachting beslissen of Griekenland in aanmerking komt voor een volgend steunpakket.

Aegon
In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een plus van ruim 6 procent. De verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal met 75 procent afnemen. De reorganisatie van het bedrijf en tegenvallende beleggingen drukten zwaar op de resultaten. Topman Alex Wynaendts is echter optimistisch over 2012. Het ergste deel van de schuldencrisis is volgens hem voorbij.

Corio
Corio was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,7 procent. Het jaarresultaat van de vastgoedinvesteerder viel wat lager uit dan verwacht.

AMT
Amsterdam Molecular Therapeutics verloor bijna 4 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt overgenomen door uniQure en de beursnotering zal worden beëindigd.

Nieuwe Steen Investments
Nieuwe Steen Investments steeg 1,4 procent. Het vastgoedfonds heeft in 2011 een winst behaald van 62,7 miljoen euro. Daarin zit een eenmalige boekwinst verwerkt vanwege de fusie met VastNed Offices/Industrial.

Octoplus
OctoPlus klom 0,5 procent. Het biotechnologiebedrijf leed in 2011 iets meer verlies dan een jaar eerder. OctoPlus verwacht wel de balans te kunnen versterken door aanvullende financiering in de eerste helft van dit jaar en voorziet een substantiële omzetgroei in 2012.

Anglo
In Londen won Anglo America ruim 1 procent. De mijnbouwer heeft de winst afgelopen jaren flink zien stijgen. Dat was onder meer het gevolg van de hoge prijzen van ijzererts en steenkool. Het inkomen uit koper daalde juist.

Euro
De euro zat in de lift door de hoop op een Griekse deal en was 1,3150 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 102,75 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 119,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen