Beurs25 mrt '12 15:35

Onrust kabinet gevaar voor AAA-status

Auteur: Fleur de Bruijn

"Met een kabinetscrisis is Nederland zijn AAA-status van de kredietbeoordelaars kwijt, dat gaat de overheid jaarlijks miljarden extra aan rente kosten."

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks om eventuele kabinetsvoorstellen voor de hervorming van arbeidsmarkt, woningmarkt en zorg te steunen.

Dit heeft het Financieele Dagblad opgeschreven uit de mond van de VNO-NCW-voorzitter. Wientjes was zondagmiddag te gast in het tv-programma Buitenhof. Wientjes heeft begin deze week een kennismakingsgesprek met Diederik Samsom, de nieuwe partijleider en fractievoorzitter van de PvdA, die juist dit weekend nog eens herhaalde dat hij het kabinet hoe dan ook niet zal steunen.

Hero Brinkman
Wientjes wees op de 0,5 procent rentestijging die Nederland afgelopen week voor zijn kiezen kreeg op de financiële markten, nadat Hero Brinkman had aangekondigd uit de PVV te vertrekken. Hierdoor heeft de gedoogcoalitie geen meerderheid meer en is ze afhankelijk van de oppositie. Die politieke instabiliteit strafte de markten meteen af.

In veel gevallen zal de steun van de SGP met twee zetels voldoende zijn, maar als de PVV bepaalde hervormingen niet wil steunen, dan zijn minstens D66, GroenLinks en ChristenUnie nodig om een meerderheid te behalen. Wientjes verwacht dat deze partijen het kabinet steunen omdat de meeste hervormingen ook in hun verkiezingsprogramma staan.

Een stijging van de rente met één procent kost de overheid jaarlijks vier miljard en het bedrijfsleven zal daardoor ook hogere rentes moeten gaan betalen op de financiële markten.

Wientjes zei verder dat de werkgevers 'tienduizenden' banen voor jonggehandicapten (Wajongers) en mensen uit de sociale werkplaatsen zullen genereren als er een brede hervorming van de arbeidsmarkt komt. Hiervoor is volgens Wientjes 0,5 procent tot 0,7 procent van de totale loonsom beschikbaar.

Woningmarkt
Verder herhaalde Wientjes zijn standpunt over de woningmarkt. Hij wil dat het kabinet iedereen die al een hypotheek heeft bij wet garandeert dat de fiscale voorwaarden niet veranderen.

Dit geeft rust op de woningmarkt. Intussen werkt de commissie Van Dijkhuizen aan een nieuw stelsel, maar dat is nooit voor eind april klaar, aldus Wientjes. Eind april moet het kabinet zijn bezuinigingsvoorstellen voorleggen aan begrotingscommissaris Olli Rehn in Brussel.

Vlaktaks
Voor de hervorming van het hypotheekrente-stelsel stelt Wientjes als voorwaarde dat wat er straks minder aan rente kan worden afgetrokken, via lagere tarieven voor de inkomstenbelasting terugkomt bij de belastingbetalers.

VNO-NCW pleit in dat verband al jaren voor een zogenoemde vlaktaks. Hierbij betaalt iedereen bijvoorbeeld 35 procent inkomstenbelasting en mag er ook maar 35% van de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken. Voor grootverdieners kan er dan eventueel nog een toptarief bovenop komen van bijvoorbeeld 42 procent, maar daar mogen ze hun rente dan niet tegen aftrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen