Geen economisch voordeel door flexibel werk
Volgens hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer levert de overvloedige inzet van uitzendkrachten en tijdelijke contracten door het bedrijfsleven geen duidelijk economisch voordeel op.
Die conclusie trok de Beer maandag uit twee wetenschappelijke onderzoeken in opdracht van FNV Bondgenoten.
"Voor sommige werklozen biedt een flexibel contract wel een opstap naar werk, maar heel vaak leidt dit niet tot doorstromen naar een vaste baan," zei De Beer, tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. Voor werkgevers kan het op korte termijn voordeel bieden, maar op lange termijn zijn er grote nadelen: "Door de concurrentie aan te gaan middels goedkope flexkrachten wordt te weinig geïnvesteerd in opleiding en training van het personeel. Op den duur schaadt dit de productiviteit en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven."
Teveel flexwerkers
Volgens FNV Bondgenoten hebben bijna 3 miljoen Nederlanders geen vaste baan en voor een deel van hen is dat geen bewuste keuze. De FNV probeert de positie van deze groep te verbeteren. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten vindt dat er in Nederland al zoveel flexwerkers zijn, dat ons land economische schade kan oplopen. Hij vindt dat flexwerkers alleen ingezet zouden moeten worden bij ziekte van vaste krachten of in piekuren van bedrijven.