Beurs14 feb '12 18:02

Detailhandel VS drukt beurzen in het rood

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese beurzen zijn dinsdag met klein verlies gesloten. Dat was het gevolg van tegenvallende berichten over de verkopen van Amerikaanse detailhandelaren.

De negatieve berichten wogen zwaarder dan een onverwacht sterke opleving van het economisch vertrouwen in Duitsland.

AEX op 321,87 punten
In Amsterdam leverde de AEX-index 0,2 procent (0,74 punten) in tot 321,87 punten. De MidKap-index verloor 0,8 procent (4,28 punten) tot 523,56 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de beurzen 0,1 tot 0,3 procent achteruit.

De beurzen zakten in de middaghandel in, nadat was gebleken dat de verkopen van detailhandelaren in de Verenigde Staten in januari minder sterk groeiden dan verwacht. De verkopen namen met 0,4 procent toe ten opzichte van december, waar op een winst van 0,7 procent werd gerekend.

Opleving
Eerder op de dag vonden de koersen de weg omhoog, door een sterke opleving van het vertrouwen onder Duitse beleggers en analisten. Volgens onderzoeksbureau ZEW, dat het vertrouwen meet, betekent de opleving dat de recente vertraging van de Duitse economie niet lang aanhoudt.

De verlaging van de kredietstatus van Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta door kredietbeoordelaar Moody's maakte alleen in het begin van de handel enige indruk. Het bureau waarschuwde ook dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk hun AAA-rating dreigen te verliezen.

De Franse banken verloren door deze dreiging van Moody's terrein. In Parijs zakten Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole 2 tot 5 procent.

Shell wint
In de AEX voerde olieconcern Shell de stijgers aan met een winst van 1,3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste daler met een min van 4,4 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 4,2 procent.

Euro noteerde 1,3145 dollar
De euro was 1,3145 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,40 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 117,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen