Beurs14 feb '12 16:48

Accountant moet na 8 jaar weg

Auteur: Pieter van den Akker

Een accountant mag voortaan niet langer dan 8 jaar achter elkaar de boekhouding controleren van een financiële onderneming of beursgenoteerd bedrijf.

Ook mag een accountant geen advieswerk meer doen bij het bedrijf waar hij ook de boekhouding controleert. De Tweede Kamer heeft daar dinsdag mee ingestemd.

Frisse blik
Vorig week bleek tijdens het debat erover al dat minister Jan Kees de Jager van Financiën niet zit te wachten op deze wijzigingen. Een groot deel van de oppositie, gesteund door gedoogpartner PVV, ziet het anders. Zij verwachten dat na 8 jaar een nieuwe accountant met een frisse blik in de boeken kijkt en bedrijven daardoor consequent kritisch worden gevolgd.

Lagere kwaliteit
De Jager is tegen de verplichte roulatie. Hij vreest een lagere kwaliteit van de controle en hogere kosten voor de bedrijven. Daarnaast zijn er Europese regels in aantocht en die kunnen afwijken van de Nederlandse regels.

De Jager erkent wel het belang van onafhankelijkheid bij de accountant en zag om die reden meer in een regelmatige aanbesteding van het controlewerk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen