Beurs7 feb '12 08:05

Personeel NedCar demonstreert tegen sluiting [update]

Auteur: Karin Backx

Het personeel van NedCar is dinsdag demonstratief naar de ingang van het kantorengedeelte van het fabriekscomplex gelopen ter ondersteuning van de eisen van de vakbonden.

De werknemers eisen van Mitsubishi meer tijd om te kunnen zoeken naar een nieuwe gegadigde voor NedCar na het vertrek van de Japanners. Ze staan erop dat Harinari meewerkt aan mogelijke alternatieven om werk te behouden. Volgens de actievoerders moet Harinari met iets fatsoenlijkers komen dan 'een botte sluiting'.

Maandag kregen de 1500 werknemers te horen dat het afgelopen is met de fabriek. Maar Mitsubishi zou bereid zijn de tent te verkopen voor het symbolische bedrag van één euro. Dat zei minister Verhagen maandag op BNR.

Staking
Het personeel van de Nedcar-fabriek neemt daar geen genoegen mee. Vrijdag staat er een staking op het programma.

"Mensen beseffen nu pas wat het voor ze betekent in de toekomst",  zegt Suat Koetloe van Vakbond de Unie. Staking is niet het eerste middel dat ingezet wordt, dinsdag spreekt de vakbond met de Raad van Commissarissen van NedCar.

Doorstart
"We willen weten of doorstart mogelijk is, wanneer dat dan zal zijn en wat het betekent voor de werkgelegenheid de komende jaren", zegt Koetloe. De staking is volgens de vakbond ook een teken. "NedCar moet niet denken dat ze hier zo makkelijk mee weg komen."

Vechten
"We beginnen aan ons laatste gevecht met NedCar'', zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten namens de gezamenlijke vakbonden tegen de massaal opgekomen werknemers tijdens de actiebijeenkomst in een grote tent voor het NedCarcomplex. "We zullen vechten voor wat we waard zijn. We laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden.''

Braafste jongetje
Ook SP-leider Emile Roemer sprak de werknemers toe. "Als dit in Frankrijk of Duitsland was gebeurd, hadden de Fransen en Duitsers wel geweten wat te doen. Wij hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn'', bekritiseerde Roemer het Nederlandse beleid. Hij pleitte ervoor dat de Nederlandse politiek als een blok achter NedCar gaat staan.

Gerelateerde artikelen