Beurs17 feb '12 10:42Aangepast op 17 feb '12 11:36

Topman SNS verwacht geen bad bank vastgoed

Auteur: Anne-Greet Haars

Ronald Latenstein (CEO SNS Reaal) denkt niet dat er draagvlak is voor een bad bank voor vastgoedportefeuilles. Wel verwacht hij dat er ruimte komt bij de terugbetaling afspraken voor banken die staatssteun hebben ontvangen in 2008.

Er was een winst van 87 miljoen euro over 2011, maar toch werd er geklaagd door analisten dat deze lager was dan verwacht. Twee oorzaken hiervan waren de vastgoedportefeuille van de bank en Zwitserleven. Paul van Liempt sprak vrijdagochtend met Ronald Latenstein, de CEO.

"Zwitserleven is in 2007 inderdaad te duur gekocht voor de waardering die het nu heeft, maar dat is wel logisch want de koop vond net voor de crisis plaats. Wel heeft Zwitserleven afgelopen jaar een goed jaar gedraaid", legt Latenstein uit.

Property Finance
Een jaar geleden was er bij SNS Reaal nog een verlies van 260 miljoen euro, vooral door de afschrijvingen bij de vastgoedtak Property Finance.

"De afgelopen drie jaar zijn we vrij transparant geweest. We zijn de vastgoedtak aan het afbouwen en daar hebben twee tot vier jaar voor nodig. Het kan niet veel sneller in deze wereld", aldus Latenstein.

Vastgoedcrisis
De opmerking van Jan Sijbrand (directeur toezicht DNB) dat de volgende crisis een vastgoedcrisis wordt, vond Latenstein weinig nieuws. "We zitten er al drie jaar in die crisis. Wel is het opvallend dat juist hij het zegt."

Bad bank
Een idee van Sijbrand is om een bad bank op te richten. “Ik denk niet dat de bad bank er komt. In deze tijd van bezuinigen is er geen draagvlak om zoiets te creëren, vooral bij de politiek en belastingbetaler.”

Griekenland
Latenstein verwacht dat de indirecte gevolgen van een faillissement van Griekenland enorm groot zijn voor het financiële systeem. "De complexiteit om terug te gaan naar meer valuta is operationeel gezien voor veel bedrijven heel groot. Als de Grieken of andere landen uit de euro gaan, dan moeten we terug naar andere systemen.”

Ook is Latenstein bang voor het besmettingsgevaar naar Portugal of andere landen. “Als ze de garantie kunnen geven dat er geen besmetting komt dan wordt het overzichtelijker, maar ik denk dat niemand die garantie kan afgeven.”

Staatssteun
Er moet ondertussen nog 848 miljoen euro worden terugbetaald aan de staat. Er is twijfel bij analisten of het in 2013 al kan worden afgelost. “Er kan nog veel gebeuren in twee jaar”, vertelt Latenstein.

“Als alle partijen - die in 2008 staatssteun hebben gekregen - aan de terugbetalingafspraken worden gehouden, wordt dat voor veel partijen lastig. Ik verwacht dat daar nog wat ruimte gaat komen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen