Beurs23 apr '12 16:24Aangepast op 23 apr '12 16:54

AEX even onder 300 punten

Auteur: Fleur de Bruijn

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandagmiddag kortstondig door de grens van 300 punten gezakt. De rente op 10-jarige leningen liep snel op.

Even na 16.00 uur zakte de AEX tot 299,92 punten, de laagste grens sinds 20 december 2011. De grootste verliezers in de index waren Aegon en ING. De financiële instellingen verloren bijna acht procent van hun beurswaarde.

Pieter Gautier, hoogleraar economie van de arbeidsmarkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zei tegen BNR dat we ons zeker zorgen moeten maken. “Alle beurzen staan lager, maar Nederland nog meer dan gemiddeld.”

Rentestijging
Beleggers hebben maandag negatief gereageerd op het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis. De rente op 10-jarige staatsobligaties liep op, een indicatie dat het duurder wordt voor Nederland om geld te lenen.

De rente op Nederlandse 10-jarige leningen liep op tot 2,43 procent. "Daarmee is Nederland een van de grootste stijgers, in basispunten, in Europa,” aldus beursanalist Rob Jansen vandaag op BNR.

Duitse obligaties
Vrijdag stond de rente op ongeveer 2,3 procent. Het verschil met de rente op Duitse obligaties klom tot bijna 78 basispunten (0,78 procentpunt). Dat is ruimschoots het hoogste niveau van dit jaar.

Volgens arbeidseconoom Gaultier zijn de markten geschrokken: “Financiële markten kijken heel erg naar de houdbaarheid op de lange termijn. Dit weekend hebben we laten zien dat we geen langetermijnvisie kunnen bieden.”

Gerelateerde artikelen