Beurs20 aug '12 06:48Aangepast op 20 aug '12 07:36

Nederlandse pensioenfondsen verliezen fors op Facebook-aandelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Pensioenfondsen in de zorg, het PGGM en het fonds voor ambtenaren ABP, zijn samen flink geraakt door de koersval van het aandeel Facebook. De fondsen hebben voor miljoenen euro's aandelen van het sociale netwerk in hun bezit.

Dat schrijft verslaggever op Wall Street Gerben van der Marel in het FD. "Op 30 juni had het ABP nog voor 10 miljoen dollar aandelen Facebook", legt Van der Marel uit op BNR.

De pensioenfondsen hebben eerder aangegeven minder risicovol te gaan beleggen. Toch raakten zij beïnvloed door de hype rondom Facebook. "Iedereen gewaarschuwd voor de risico’s voor Facebook. De hype rond de beursgang was enorm. Je kon wel aanvoelen dat het een risicovolle investering was. Het is verbazingwekkend dat er toch nog voor tientallen miljoenen euro’s is geïnvesteerd in Facebook."

Beurstoezichthouder
Om te investeringen van de pensioenfondsen te achterhalen, moest Van der Marel zich wenden tot de beurstoezichthouder in de VS, omdat de fondsen nou niet bepaald graag informatie bekend maken over hun beleggingen. "In de Verenigde Staten moeten ze bij de beurstoezichthouder elk kwartaal een rapportage aanleveren van hun Amerikaanse investeringen. Die heb ik onderzocht en ik heb de veranderingen bekeken. Het afgelopen kwartaal kwam daar voor het eerst Facebook in voor", legt Van der Marel uit.

Maar het is volgens hem van belang vooral volgend kwartaal weer te kijken of de fondsen het pakket nog in hun bezit hebben of niet. Pas dan wordt duidelijk of de fondsen daadwerkelijk geld verloren hebben, als blijkt dat ze het pakket van de hand hebben gedaan. Het kan ook nog zo zijn dat de koers een vlucht neemt. In dat geval zal de schade beperkt zijn of maken de fondsen zelfs nog winst als ze verkopen.
Naast het ABP en PGGM heeft ook het Shell-pensioenfonds aandelen van Facebook in het bezit. "Ook zij hebben een stukje van hun pensioen in rook zien opgaan door Facebook", aldus Van der Marel.

ABP blij met Apple
Maar voor het ABP zal het mogelijke verlies meevallen, legt hij uit. "Zij hebben geld verloren op Facebook maar ongelooflijk veel geld gestoken in Apple. Dat is afgelopen week op de hoogste koers ooit gesloten. Daar hebben de ambtenaren een miljard dollar in zitten. Dat is ongekend. Wat dat betreft is het verlies van Facebook voor hen relatief."

De fondsen hebben nog niet gereageerd. "Zij doen volgens geen uitspraken over beleggingen en willen niet zeggen wanneer ze het pakket hebben gekocht en of ze het al hebben verkocht", zegt Van der Marel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen