Beurs10 aug '12 15:00

Duitse minister verdedigt 'heling' belastinggegevens

Auteur: Mijke Hurkx

Volgens de minister van Financiën van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is er niets mis met het kopen van gegevens van mogelijke belastingfraudeurs.

Volgens de Duitse minister van Financiën Norbert Walter-Borjans is de praktijk een belangrijk wapen in de strijd tegen belastingontduiking, benadrukte de sociaaldemocraat vrijdag.

De deelstaat kocht een maand geleden gegevens over Duitse klanten van een anonieme verkoper.

Heling
Duitsland en Zwitserland liggen al sinds 2010 overhoop over de kwestie. Volgens Bern is er sprake van heling met gestolen informatie, die in strijd met het Zwitserse bankgeheim is verkregen.  De deelstaat wist door het uitgeven van enkele miljoenen voor de cd's circa 300 miljoen euro aan ontdoken belasting te achterhalen, verdedigde Walter-Borjans.

Volgens berichten in de media staan op de cd's niet alleen gegevens over 'belastingvluchtelingen', maar ook instructies aan Zwitserse bankmedewerkers over hoe Duitsers te helpen bij belastingontduiking. Volgens de voorzitter van de vakbond van Duitse belastingambtenaren zou dat ,"ook eens moeten leiden tot Duitse arrestatiebevelen tegen leidinggevende medewerkers van Zwitserse banken''.

Conflict
Noord-Rijnland-Westfalen, de volkrijkste Duitse deelstaat, ligt met de landelijke regering overhoop over de cd-kwestie. Berlijn wil de fraudekwestie in overleg met Bern regelen en wil de Zwitsers daarom niet in het harnas jagen met de 'heling'. De eveneens aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen maakte vrijdag bekend dat hij in tegenstelling tot NRW stopt met de omstreden aankopen. De regering in Hannover wil het belastingverdrag met Zwitserland niet in gevaar brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen