Beurs17 jun '12 20:22Aangepast op 17 jun '12 21:02

Pro-EU partijen halen meerderheid

Auteur: Bart Tuinman

De pro-Europese partijen, conservatieve Nieuwe Democratie en socialistische Pasok, halen een meerderheid in het parlement bij de verkiezingen in Griekenland.

Dit blijkt uit een prognose van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De twee partijen in Griekenland die omstreden kredietovereenkomsten sloten met Europese partners, hebben naar het zich laat aanzien een meerderheid in het parlement gewonnen.

Zetels
Waarnemers van het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken schatten zondagavond, nadat een derde van de stemmen was geteld, dat de ND circa 30 procent en de Pasok ruim 12 procent van de stemmen heeft behaald. In het Griekse stelsel krijgt de grootste partij 50 zetels bonus in het parlement van 300 zetels. De ND en Pasok zouden samen meer dan 150 zetels en mogelijk zelfs circa 160 zetels krijgen.

Syriza
Tweede met ruim een kwart van de stemmen wordt waarschijnlijk de linkse partij Syriza. Die heeft zich fel gekeerd tegen de kredietovereenkomsten en tegen het bezuinigingsbeleid van de regering van ND en Pasok. Die werd eind vorig jaar als een regering van nationale eenheid gevormd om de geldschieters tevreden en Griekenland binnen de eurozone te houden. Syriza zou ruim 70 zetels krijgen.

Nek-aan-nek
Eerder leek het er op dat er een nek-aan-nek race ontstond tussen de conservatieve Nieuwe Democratie en de radicaal linkse Syriza.

Duitsland
Wat Duitsland betreft, kan nog een keer met de Grieken gepraat worden over de opgelegde bezuinigingen. Die onderhandelingen kunnen alleen gaan over tijdelijk uitstel; er zijn geen "substantiële wijzigingen" mogelijk in het hervormingsprogramma.

Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle gezegd. Hij hoopt op de "redelijkheid" van de gematigde partijen die volgens de eerste voorlopige uitslagen op een meerderheid mogen rekenen. "Beslissend is dat een pro-Europese regering wordt gevormd", zegt Westerwelle.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen