Beurs17 jun '12 17:09

Spanning op beurzen groeit

Auteur: Bart Tuinman

De komende weken zal de spanning op de aandelenbeurzen tot nieuwe hoogtes stijgen. De uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen zullen daarbij bepalend zijn.

Het is volgens veel economen en politici het uur U voor de euro. Als de extreemlinkse partij Syriza de meerderheid van de stemmen krijgt, is de kans groot dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zou een enorme financiële chaos teweeg kunnen brengen en volgens sommigen zelfs het einde van de euro betekenen.

Nek-aan-nek
Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen Syriza en de conservatieve Nieuwe Democratie, nu nog de eerste partij van het land. Nieuwe Democratie wil geen confrontatie maar wel onderhandelen met Europa en het IMF over verzachting van de pijnlijkste voorwaarden voor de toegezegde leningen.

Onzekerheid
"Één van de meest waarschijnlijke uitkomsten is dat opnieuw geen van de partijen tot een meerderheid kan komen", vertelt Gregory Peterson, marktkenner bij Ballentine Partners in de Verenigde Staten. Dat zou volgens hem nog meer onzekerheid betekenen, wat niet goed is voor de markt.

"Wat er ook gebeurt komende week, we keren terug naar een gigantisch 'chicken'-spel tussen de nieuw gekozen Griekse regering en de Europese Unie, met name Duitsland", zegt marktstrateeg Alec Levine van Newedge Group in New York.

Bestrijding negativiteit
De centrale banken van Europa en Japan hebben vorige week laten weten klaar te staan om mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen te bestrijden. Dat zorgde vrijdag voor een opleving op de wereldwijde beurzen. De AEX-index sloot toen 1,9 procent hoger op 297,58 punten.

De beurzen hebben deze week waarschijnlijk weinig tijd om op adem te komen. De geleidelijke stroom aan waarschuwingen van kredietbeoordelaars over de kredietwaardigheid van landen en banken zal naar verwachting blijven aanhouden.

Rentebesluit
Woensdag komt het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve met een rentebesluit, na afloop van een tweedaagse vergadering. Beleggers blijven speculeren over een mogelijke nieuwe stimuleringsronde door de Fed, hoewel het daar nog geen aanwijzing voor heeft gegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen