Beurs27 feb '12 07:17Aangepast op 27 feb '12 15:10

Ahold koopt Bol.com

Auteur: Edme Koorstra

Ahold koopt postorderbedrijf Bol.com voor 350 miljoen euro. Dat maakte Ahold maandagochtend bekend.

Onlineretailer Bol.com was eigendom van de investeringsmaatschappijen Cyrte Investments en NPM Capital. Het behaalde in 2011 een omzet van 355 miljoen euro.

3,4 miljoen klanten
Bol.com is naar eigen zeggen de meest bezochte retailwebsite van Nederland met 3,4 miljoen actieve klanten en in 2011 meer dan 17 miljoen verkochte artikelen. Het internetbedrijf biedt een assortiment aan producten zoals boeken, elektronica en speelgoed.

Winst per aandeel
De overname draagt naar verwachting direct bij aan de winst per aandeel van Ahold. Bol.com wordt het vijfde 'retailmerk' van Ahold, naast Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en albert.nl. Ahold rekent erop dat de overname de onlinegroei van het concern zal versnellen. De directie van Bol.com verandert niet.

Expertise is belangrijk voor Ahold
Ahold-CEO Dick Boer noemt Bol.com op BNR een fantastisch internetbedrijf. "Het is dé onlineretailer van Nederland en inmiddels ook van België." Een van de belangrijkste redenen voor Ahold is de expertise die het postorderbedrijf heeft opgebouwd. "De kennis en kunde die het team en het management en hun bijna 400 medewerkers hebben op onlinegebied geeft een fantastische uitbreiding van onze mogelijkheden in de Benelux."

"Het non-food assortiment wat natuurlijk sterk is vertegenwoordigd bij hen, samen met ons food assortiment bij Albert.nl is een fantastische combinatie voor onze klanten. We kunnen meer keuze en meer gemak geven en uiteindelijk een voordeel bieden voor de klant. Dat is waarom de combinatie zo geweldig is", aldus Boer.

Ideeën voor Bol.com
Bol.com-directeur Daniël Ropers is al even enthousiast over de overname. Hij ziet kansen en voordelen voor de klanten. "Dat is waar het bij Bol.com elke dag om gaat; de duizenden ideeën die we hebben over hoe we de winkel nog veel beter kunnen maken."

Want al die ideeën kunnen dankzij de financiële kracht van Ahold makkelijker worden gerealiseerd, zegt Ropers. "Denk aan de bestaande praktijk dat  we toch elk jaar wel een of twee nieuwe winkels openen. We zien daar toch echt een versnelling in mogelijk worden in combinatie met Ahold. We kijken ook positief naar de mogelijkheid om met de financiële power onze ideeën in een langetermijnvisie door te voeren."

Voor de klanten van Bol.com en de winkels van Ahold zal weinig veranderen. Zij zullen er, in ieder geval voorlopig, weinig van merken. Maar in de toekomst is kruisbestuiving tussen de twee ondernemingen zeer goed mogelijk. "En natuurlijk ook de samenwerking met afleverpunten. In die combinatie met clicks en bricks-kennis is voor ons nog veel te halen. Hoe, of en wanneer we dat gaan doen dat moeten we nog met elkaar bespreken", zegt Ropers.

Wat de overname voor de consument gaat betekenen is nog niet helder. Boer verduidelijkt: "Er zijn talloze mogelijkheden die we zullen gaan onderzoeken de komende tijd. We kijken naar hoe we nog meer categorieën beschikbaar kunnen maken voor klanten op het internet. Ik denk dat er binnen Ahold als met Bol.com waanzinnig veel mogelijkheden zijn om die samenwerking nog sterker te maken."

Directie Bol.com blijft
De directe van Bol.com blijft zoals hij is. Het huidige management was juist een belangrijke reden om over te gaan tot de overname, zegt Boer. "Een van de belangrijkste dingen in onze acquisitie van Bol.com is het management en de mensen die hier werken in Utrecht. Wij zijn heel blij dat het management vol achter de overname staat. Voor ons is het belangrijk dat het management juist de koers blijft uitzetten van Bol.com op de manier zoals ze dat de laatste jaren gedaan hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen