Beurs12 jan '12 13:09

Amsterdamse haven troeft Rotterdamse haven af

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse haven heeft in 2011 bijna 74,8 miljoen ton aan goederen overgeslagen, dat is 3 procent meer dan in 2010. De haven haalde daarmee een hoger groeipercentage dan de Rotterdamse haven.

De Rotterdamse haven meldde eind december een groei van 0,8 procent in 2011, tot 433 miljoen ton.

Havendirecteur Dertje Meijer noemt de resultaten goed, "zeker gezien de economische omstandigheden". Zij verwacht dat de Amsterdamse haven dit jaar "een lichte groei" zal laten zien.

Amsterdamse havenregio
Inclusief de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad kwam de totale overslag in de Amsterdamse havenregio in 2011 uit op ruim 92 miljoen ton, een groei van circa 2 procent. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die de gemeentelijke dienst Haven Amsterdam donderdag bekendmaakte.

De Amsterdamse haven draaide sterk in het eerste halfjaar, met een groei van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. In de tweede helft van het jaar viel de groei stil.

Overslag van olieproducten
Amsterdam, de grootste benzinehaven in Europa, moest het vooral hebben van de overslag van olieproducten, die met 9 procent steeg tot 37,1 miljoen ton. De stijging is mede te danken aan de opening van een nieuwe terminal van tankopslagbedrijf Vopak. Daarbij steeg ook de overslag van steenkool met 9 procent, tot 15,5 miljoen ton.

De overslag van agribulk daalde daarentegen, met 12 procent tot bijna 8 miljoen ton. De verwerking van zeecontainers dook met een min van 28 procent naar rond de 0,6 miljoen ton.

Zeecruiseschepen
Op een ander front, los van de overslag van goederen en grondstoffen, boekte Amsterdam een nieuw record met het bezoek van 123 zeecruiseschepen. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van 2010.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen