Beurs18 aug '12 09:39Aangepast op 18 aug '12 16:19

Huizenprijzen dalen traag vanwege overschatting bezitters

Auteur: Fleur de Bruijn

Omdat huizenbezitters de waarde van hun eigen huis structureel overschatten, dalen de verkoopprijzen van huizen zo langzaam.

Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Trouw opent zaterdag met dit bericht. Uit de enquête die DNB liet uitvoeren door het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de gemiddelde huiseigenaar denkt dat het eigen huis de afgelopen jaren ongeveer evenveel waard is gebleven.

Een minderheid van de huizenbezitters denkt dat prijs van het eigen huis is gestegen. Dit terwijl de feitelijke woningprijzen zijn gedaald met 13 procent sinds 2008.

Onzekere prijsontwikkeling
Trouw schrijft uit de mond van de onderzoekers op dat de geleidelijke daling van de huizenprijzen voor- en nadelen heeft. Een snelle prijsdaling is op korte termijn ongunstig voor woningbezitters en voor banken, omdat het vermogen en het onderpand daalt. Dit kan een negatief effect hebben op het consumentenvertrouwen en op de economische groei.

Een sneller dieptepunt van de huizenprijzen anderzijds maakt ook sneller een einde aan de onzekere prijsontwikkeling. Die onzekerheid maakt dat mensen juist geen huis kopen.

Verlies-aversie
De onderzoekers geven twee verklaringen voor de overschatting van de huizenbezitters. De eerste verklaring is dat men last heeft van verlies-aversie: mensen willen hun huis onder geen beding voor minder verkopen dan de aankoop- of hypotheeksom. De tweede verklaring wordt het endownment-effect genoemd: een eigen product is meer waard dan hetzelfde product voor ze het kochten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen