Beurs16 feb '12 08:13

Minder auto's verkocht in EU

Auteur: Bart Tuinman

De vraag naar nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in januari met 7,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De Europese brancheorganisatie ACEA heeft dat bekendgemaakt. In totaal werden nog geen miljoen nieuwe auto's op naam gezet.

Daling
In Portugal was de daling het meest dramatisch, daar nam de verkoop af met 47,4 procent. Ook in Frankrijk (-20,7 procent) en Italië (-16,9 procent) zakte de autoverkoop met dubbele cijfers in. In Spanje werden juist 2,5 procent meer personenwagens verkocht. Ook in veel Oost-Europese landen was sprake van een flinke groei. In de grootste afzetmarkt Duitsland bleef de verkoop nagenoeg stabiel, evenals in Groot-Brittannië.

Nederland
In Nederland werden in januari ruim 70.000 nieuwe auto's op naam gezet. Dat waren er 5,8 procent minder dan een jaar eerder.

Merken
Vooral de Franse merken Renault, Peugeot en Citroën kregen flinke klappen, net als het Italiaanse Fiat. Bij Volkswagen, goed voor bijna een kwart van de totale markt, was daarentegen sprake van een klein plusje. Ook de verkopen van de Koreaanse merken Kia en Hyundai zitten in de lift.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen