Beurs25 jan '12 11:34Aangepast op 25 jan '12 11:52

DNB meldde goede positie ABN/Fortis

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandsche Bank meldde vlak voordat de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis Bank Nederland in 2008 overnam dat de beide banken over voldoende financiële middelen beschikten.

Dat zeiden Wouter Han en Bas van der Vlist van zakenbank Lazard woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie. De commissie zoekt deze week in openbare verhoren uit of de Staat in 2008 met 16,8 miljard euro de juiste prijs heeft betaald voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Lazard was gevraagd mee te praten over de waarde van de Nederlandse Fortis-onderdelen. Na de overname bleek dat er bovenop de reeds betaalde 16,8 miljard nog meer geld in ABN Amro/Fortis gestoken moest worden.

Lazard wist niet van tekort
De zakenbank wist toen het de Staat adviseerde over het redden van de twee banken niet dat er bij de overname een kapitaaltekort zou ontstaan van 6,5 miljard euro. Dat stelden Han en Van der Vlist bij de parlementaire enquêtecommissie. Lazard wist ook niet dat De Nederlandsche Bank een hogere kapitaaleis ging hanteren dan wettelijk of in de markt gebruikelijk was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen