Beurs20 aug '12 16:12Aangepast op 20 aug '12 17:02

Bundesbank bekritiseert obligatieplannen ECB

Auteur: Anne-Greet Haars

De Duitse Bundesbank heeft zich maandag opnieuw verzet tegen het plan van de Europese Centrale Bank om miljarden euro's aan Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Door obligaties op te kopen kan de ECB de 'zeer hoge druk' op landen als Italië en Spanje verlichten. ECB-president Mario Draghi zei begin augustus onder voorwaarden bereid te zijn om de rente voor sommige eurolanden te verlagen via interventies.

Maar de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, blijft zich tegen het plan van de ECB-president Mario Draghi verzetten omdat staatsobligaties opkopen bijdraagt aan de monetaire financiering van overheden, wat in strijd is met de Europese wet.

Kritiek
"De Bundesbank blijft kritisch over de aankoop van de staatsobligaties, die worden geleverd met aanzienlijke risico's voor de stabiliteit," schreef de Bundesbank in haar maandelijkse rapport.

Volgens de Bundesbank liggen beslissingen over een mogelijke of duidelijk verregaand gemeenschappelijk van solvabiliteitsrisico's bij de regeringen en parlementen en dienen die niet via de balansen van centrale banken te lopen.

Maximum
Afgelopen weekend meldde het Duitse blad Der Spiegel dat de Europese Centrale Bank overweegt om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen.

"Het is absoluut misleidend om te rapporteren over beslissingen die nog niet zijn genomen, en ook over individuele opvattingen, die nog niet besproken zijn door de ECB", reageert een ECB-woordvoerder in een email. Hij benadrukte dat de ECB "strikt zal optreden binnen haar mandaat" van het bestrijden van de inflatie.

Obligaties
Sinds mei 2010 heeft de ECB voor circa 210 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht, in een poging de sterke stijging van de rentes in te dammen. Dat programma ligt echter al enkele maanden stil.

Gerelateerde artikelen