Beurs5 mrt '12 12:12

Zorgen Griekenland en China drukken beurzen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen in Europa gingen maandag allemaal omlaag. Tegenvallend economisch nieuws uit de eurozone, twijfel over het Griekse schuldakkoord en een lagere groeiverwachting voor China zorgden voor een negatieve stemming op de beurzen.

"De beurzen stonden bij opening al onder druk door de tegenvallende Chinese groei. En daar kwam nog een krimp van de dienstensector in de eurolanden overheen. De cyclische fondsen doen het daardoor slecht. Verder is het deze week vooral wachten op Griekenland en het Amerikaanse banenrapport", aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtendhandel 0,8 procent lager op 325,36 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 536,21 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 1 procent.

Dienstensector
De beurzen zakten verder weg nadat bekend was geworden dat de activiteit in de dienstensector van de eurozone in februari sterker dan verwacht is gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. De detailhandelsverkopen in de eurozone lieten daarentegen in januari een onverwachte stijging zien.

Griekse schulden
Onzekerheid over het aantal private investeerders dat deelneemt aan de Griekse schuldenruil, hield beleggers ook langs de zijlijn. De afspraken tussen Griekenland en private partijen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden dienen voor vrijdag 9 maart rond te zijn. Het schuldakkoord is een voorwaarde voor de uitbetaling van de noodsteun aan Griekenland.

ECB-deposito's
Uit cijfers van de ECB bleek dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht op hun deposito's bij de centrale bank. De banken parkeerden afgelopen vrijdag 820,8 miljard euro op hun ECB-deposito's. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet erg vertrouwen.

Mijnbouwers
In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat China de economische groeidoelstelling voor dit jaar neerwaarts bijstelde tot 7,5 procent. Eerder streefde Beijing nog naar een groei van 8 procent. BHP Billiton verloor 1,2 procent en Rio Tinto zakte 2,8 procent.

AEX
Ook de staalproducenten gingen omlaag. In de AEX behoorden ArcelorMittal en Aperam tot de grootste dalers met verliezen rond 2 procent.

Bank en verzekeraar ING leverde ook ruim 2 procent in. Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een plus van 1,7 procent.

MidKap
In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 4 procent. ASM International verloor ruim 2 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie maakt dinsdag de resultaten van het afgelopen kwartaal bekend. Automatiseerder Ordina was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een winst van 2,2 procent.

Euro
De euro was 1,3200 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 105,90 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 123,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen