Beurs5 mrt '12 09:33Aangepast op 5 mrt '12 10:05

AEX opent in de min

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse beurs is lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen aan de nieuwe handelsweek.

De graadmeters volgden daarmee de negatieve stemming in Azië, waar China de economische groeidoelstelling verlaagde.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 325,50 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 536,29 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 1 procent.

Amerikaanse arbeidsmarkt
Beleggers namen een voorzichtige houding aan in afwachting van de gebeurtenissen later deze week. Vrijdag zal het belangrijke cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt worden bekendgemaakt. In de eurozone wordt onder meer uitgekeken naar het maandelijkse rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

Griekenland
Ook dienen de afspraken tussen Griekenland en private financiële instellingen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden voor vrijdag rond te zijn. Een overeenkomst tussen Griekenland en de private partijen is een voorwaarde voor de uitbetaling van de noodsteun aan het land.

Deposito's ECB
Uit cijfers van de ECB bleek dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht op hun deposito's bij de centrale bank. De banken parkeerden vrijdag 820,8 miljard euro op hun ECB-deposito's. Daarmee sneuvelde het vorige record van bijna 777 miljard euro, dat een dag eerder werd bereikt. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet erg vertrouwen.

ING
In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een verlies van 2 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal volgde met een min van 1,2 procent. Sterkste stijger was bierbrouwer Heineken met een plus van 1 procent.

Heijmans
In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 3,7 procent. ASM International verloor 1,7 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zal dinsdag de resultaten bekendmaken. Automatiseerder Ordina en biotechnologiebedrijf Pharming waren de grootste stijgers met winsten van ruim 2 procent.

Euro, olie
De euro was 1,3185 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,62 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 123,45 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen