Beurs24 feb '12 15:25Aangepast op 24 feb '12 15:43

De Jager negeerde advies topambtenaren

Auteur: Thijs Baas

Minister Jan Kees de Jager heeft in het najaar van 2011 een dringend advies van drie topadviseurs in de wind geslagen.

Zij raadden De Jager ten strengste af om banken op te laten draaien voor de redding van Griekenland, maar de minister bezweek onder de druk van de publieke opinie. Dit schrijft FD-correspondent Martin Visser in het boek 'De Eurocrisis', dat maandag uitkomt.

Niet de minsten
De drie hoogste ambtenaren waren bang dat een gedwongen bijdrage de crisis alleen maar zou verergeren. De financiële markten wáren al zo onrustig en paniekerig. En het waren niet de minsten: de huidige DNB-baas Klaas Knot, AFM-voorzitter Ronald Gerritse en Maarten Verweij, die nu een hoge post heeft bij de Europese Commissie.

Opportunistisch
Uit onderzoek bleek dat het de populariteit van De Jager ten goede zou komen als hij de banken aan de schandpaal zou nagelen. Hij hoopte daarmee bovendien de PvdA aan zijn zijde te krijgen.

Goed recht
"Het is het goed recht van De Jager om niet naar zijn ambtenaren te luisteren, maar die waarschuwing voor paniek die was natuurlijk terecht: het is een hete herfst geworden, met besmetting in de obligatiemarkten en veel onrust over de sterkte van de banken", zegt Visser.

Visser wilde in zijn boek vooral laten zien hoe de politiek klem zit tussen de markten en de wantrouwende en boze kiezers. "Voorjaar vorig jaar was een heel belangrijk moment. Toen kwam de vraag op of de overheden Griekenland maar moeten steunen en redden of moeten de banken ook maar eens een deel gaan leveren en grote verliezen accepteren."

Schandpaal
Het is niet Vissers bedoeling om De Jager aan de schandpaal te nagelen. "Het lag goed, maar ongetwijfeld zal hij ook gedacht hebben dat het een goede keuze was. Ik vind het ook opvallend dat het een andere kant van De Jager laat zien: ondertussen is het gewoon een hele gewiekste politicus."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen