Beurs16 jan '12 10:30Aangepast op 16 jan '12 15:01

EC bang voor kroketten-kartel

Auteur: Edme Koorstra

De fusie tussen de snackbedrijven Mora, Van Dobben en Kwekkeboom is voorlopig nog niet rond. De Europese Commissie vreest voor een diepvriesmonopolie.

Volgens de Europese Commissie zou een fusie tussen de bedrijven de moederbedrijven van de snackfabrikanten (Royaan en Ad van Geloven) een ernstige bedreiging zijn voor de concurrentie op de Nederlandse markt voor diepvriessnacks.

Nader onderzoek nodig
De commissie gaf maandag aan dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit de voorgenomen fusie verder moet onderzoeken. De samensmelting van de twee snackbedrijven zou een onderneming opleveren met een omzet van 246 miljoen euro en een personeelsomvang van circa 1100 werknemers.

Niet alleen kroketten
Peter Doodeman, beoogd topman van het nieuwe bedrijf, wijst er op dat het niet alleen om kroketten gaat, maar om een breed diepvries-assortiment.

"De fusie is nodig omdat we hierna nog naar het buitenland verder willen gaan. Dan hebben we nog meer productontwikkelingscapaciteit nodig. Dan helpt het als je ook wat groter bent en kan je soms ook nog iets beter investeren. Als je bijvoorbeeld naar een markt als Duitsland wil gaan, moet je ook Duitsers aan het werk hebben die er ook stevig hun tanden inzetten."

Het Belgische deel van de fusie kan wel op goedkeuring van de Europese Commissie rekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen