Beurs27 jan '12 14:56

Amerikaanse economie gegroeid

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2011 met 2,8 procent gegroeid op jaarbasis.

Daarmee groeide 's werelds grootste economie iets minder sterk dan verwacht. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag op basis van een eerste raming.

Voorspelling
Economen hadden gemiddeld een groei van 3 procent voorspeld. In het derde kwartaal nam het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 1,8 procent toe.

Sterke groei
De groei in het afgelopen kwartaal was de sterkste in anderhalf jaar tijd. Analisten verwachten echter niet dat die trend aanhoudt. Zo kwam de sterke groei mede doordat bedrijven hun voorraden in hoog tempo aanvulden. Daarnaast vielen de investeringen van het bedrijfsleven tegen.

Vraag naar auto's
De uitgaven van huishoudens, die goed zijn voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie, namen met 2 procent toe. Die stijging was iets sterker dan in het derde kwartaal, vooral dankzij de toegenomen vraag naar auto's. Eerder in het jaar kregen de autoverkopen een klap door de natuurrampen in Japan. Die verstoorden de levering van auto's en onderdelen vanuit Japan.

Export
De export groeide met 4,7 procent. De overheid zette met haar bezuinigingen daarentegen een stevige rem op de groei. De overheidsuitgaven namen vorig kwartaal met 4,6 procent af op jaarbasis.

De Amerikaanse economie groeide in 2011 met 1,7 procent, tegen 3 procent in 2010. In 2009 werd nog een krimp van 3,5 procent gemeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen