Beurs16 nov '11 11:45

Rentes Europese staatsleningen dalen

Auteur: BNR Webredactie

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is woensdagochtend onder de grens van 7 procent gezakt. Ook de rendementen op Spaanse, Franse, Belgische en Nederlandse obligaties gingen omlaag.

Doordat de rente op Duitse 10-jarige leningen licht steeg, werd het gat tussen de rente op deze obligaties en die van de andere eurolanden weer wat kleiner. Dinsdag liep het renteverschil tussen Duitsland en veel eurolanden op. Beleggers kiezen in deze onrustige tijden massaal voor de veilig geachte Duitse schuldpapieren, waardoor de rente op die obligaties daalt.

Ingrijpen ECB
Woensdagochtend bedroeg de rente op 10-jarige Italiaanse obligaties 6,86 procent. Dinsdag liep het rendement nog op tot ruim 7,1 procent. De rente op vergelijkbare Spaanse leningen daalde naar 6,27 procent, tegen circa 6,4 procent een dag eerder. Deze dalingen kwamen volgens handelaren doordat de Europese Centrale bank (ECB) obligaties opkocht op de financiële markten.

Het renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk bedroeg woensdag 175 basispunten (1,75 procentpunt), tegen 185 basispunten op dinsdag. Het verschil tussen de rente op Nederlandse 10-jarige obligaties en Duitse obligaties zakte met circa 10 basispunten tot 53 basispunten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen