Beurs19 mei '11 06:57

Wie volgt Strauss-Kahn op?

Auteur: Pieter van den Akker

Nu IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is afgetreden, kan het speculeren over zijn opvolging losbarsten. Het Financieele Dagblad zette de voornaamste kanshebbers op een rijtje.

1. Christine Lagarde (55)
De Française werd na de kredietcrisis uitgeroepen tot de beste EU-minister van financiën. Ze gold als voorname kandidaat om Strauss-Kahn op te volgen als die een gooi naar het Franse presidentschap zou doen. Lagarde, de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van Baker & McKenzie, zou dan de eerste topvrouw van IMF kunnen worden. Nu DSK is opgepakt, is haar nationaliteit ineens een nadeel.
2. Gordon Brown (60)
De Britse oud-premier bouwde als minister van financiën een solide reputatie op. Als premier brak hij die weer af, door zijn, in de ogen van de kiezer, weifelende optreden. Toch hoopt Brown op een mooie internationale positie, zoals die bij het IMF. In eigen land heeft hij al een voorname tegenstander gevonden: premier Cameron noemde hem 'misschien niet de juiste persoon' voor het IMF.
3. Axel Weber (54)
Weber is een van de invloedrijkste Duitse economen. De man die zijn mening niet voor zich houdt, verraste bondskanselier Merkel in februari door zich terug te trekken uit de race om het ECB-presidentschap. De voormalige baas van de Duitse centrale bank voelde zich geïsoleerd binnen de ECB, omdat hij als enige een geldpolitiek voorstond die alleen gericht was op het in toom houden van de inflatie.
4. Peer Steinbrück (64)
Merkels minister van financiën tussen 2005 en 2009 is niet vies van scherpe retoriek. Hij gaf de VS de schuld van de financiële crisis, wat zijn kandidatuur in Washington niet populair zal maken. Maar Merkel kon het goed vinden met Steinbrück. En als de SPD'er naar het IMF gaat, betekent dat voor Merkel het vertrek van een mogelijke sterke tegenstander bij de Duitse verkiezingen in 2013.
5. Marek Belka (59)
Belka is als Pool iemand die niet afkomstig is uit het 'oude' West-Europa. Dat kan in zijn voordeel werken. Bij het IMF was hij directeur van het departement Europa. In 1997 en in 2001-2002 was hij kortstondig minister van financiën, in 2004 en 2005 was hij premier van een technocratische regering. Belka begon vorig jaar aan een zesjarige termijn als president van de Poolse centrale bank.
6. Kemal Dervis (62)
Zijn geboorteplaats is Istanbul, zijn vader is Turks, zijn moeder Duits-Nederlands, zijn opleiding Engels en zijn vrouw Amerikaans. Als men er niet uit komt of de IMF-topman Europeaan moet zijn of niet, is Dervis de beste keus. Hij werkte 23 jaar bij de Wereldbank tot hij in 2001 de noodlijdende Turkse economie aanpakte. Daarna werd hij directeur van VN-ontwikkelingsprogramma UNDP.
7. Arminio Fraga (53)
De econoom uit de opkomende markt Brazilië was tussen 1999 en 2002 president van de Braziliaanse centrale bank. In 2003 richtte hij zijn eigen investeringsbedrijf op, Gávea Investimentos, dat in 2010 door een dochter van J.P. Morgan werd overgenomen. Fraga was tijdens zijn carrière lid van diverse internationale organisaties, zoals de Groep van Dertig en de China Investment Corporation.
8. Zhou Xiaochuan (63)
Xiaochuan is sinds 2002 gouverneur van de Chinese Volksbank. Hij staat bekend als een van de invloedrijkste economen in de wereld en is auteur van meerdere bekroonde wetenschappelijke artikelen. Daarin toont hij zich een voorstander van verdere liberalisering van de Chinese economie. Wel bekritiseerde hij de westerse leiders om het gebrek aan regelgeving voor banken.
9. Agustín Carstens (52)
Agustín Carstens is vorig jaar aangetreden als gouverneur van de centrale bank van Mexico. Daarvoor was de alom geprezen Mexicaan staatssecretaris van financiën en adjunct-directeur van het IMF. In de laatste positie omschreef voormalig IMF-directeur Rodrigo de Rato hem als een fantastische ambassadeur voor het IMF, die grote geloofwaardigheid onder beleidsmakers geniet.
10. Trevor Manuel (55)
De Zuid-Afrikaanse politicus Manuel was minister van financiën tussen 1996 en 2009 en boekte in die functie in 2007 's lands eerste begrotingsoverschot. Manuel was een van de grondleggers van de antiapartheidsorganisatie UDF, waarvoor hij meerdere malen in de gevangenis belandde. Sinds 2009 leidt Manuel de nationale planningcommissie die de strategie voor Zuid-Afrika uitzet.
11. Montek Singh Ahluwalia (67)
Ahluwalia is een belangrijke adviseur van de premier van India en behoorde tot de leidende economen tijdens de Indiase liberalisering in de jaren tachtig. De Indiër op leeftijd begon zijn carrière na zijn studie in Oxford bij de Wereldbank en was de eerste voorzitter van de onafhankelijke evaluatiecommissie van het IMF. Evenals Fraga is ook Ahluwalia lid van de gezaghebbende Groep van Dertig.
12. Mohamed el-Erian (52)
De in New York geboren Frans-Egyptische El-Erian werkte vijftien jaar voor het IMF, voordat hij aantrad bij de Amerikaanse bank Citigroup. Sinds 2007 is El-Erian de bestuursvoorzitter van obligatiebelegger Pimco. In het verleden circuleerde zijn naam wel als mogelijke IMF-kandidaat, maar in Europa ligt El-Erian niet goed door zijn kritiek op de aanpak van de crisis in de eurozone.
Klik op de button rechts bovenin het artikel om te luisteren naar Jaap Koelewijn, econoom bij adviesbureau Financieel Denkwerk. Hij is aan het woord over de opvolging van Strauss-Kahn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen