Beurs25 apr '12 10:00Aangepast op 26 apr '12 14:47

Topman Vestia blijft vastzitten

Auteur: Fleur de Bruijn

De aangehouden topman van Vestia blijft voorlopig vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot het voorarrest van Marcel de V. met 30 dagen te verlengen.

Dat heeft een woordvoerster van het OM woensdag laten weten. De V. zou bij de woningstichting verantwoordelijk zijn geweest voor het kopen van risicovolle derivaten. Dat zijn financiële producten die Vestia moest verzekeren tegen rentestijgingen op grote leningen. Doordat de rente daalde, moest de woningstichting geld bijstorten. Vestia kwam daardoor in grote financiële problemen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft gisteren bij de Britse vestiging van Deutsche Bank bewijsstukken opgeëist, waaronder opgenomen telefoongesprekken met Marcel de V. De V. is een van de twee hoofdverdachten in de miljoenenfraude bij woningcorporatie Vestia, meldt De Telegraaf woensdag.

Deutsche Bank verkocht afgelopen jaren samen met enkele andere banken voor miljarden euro’s renteverzekeringen aan woningcorporatie Vestia. De Telegraaf schrijft ook dat de Deutsche Bank De V. regelmatig in de watten zou hebben gelegd.

De provisies voor deze producten, 9,4 miljoen euro, kwamen via een omweg terecht bij Marcel de V., als treasurer verbonden aan de corporatie. Hij was in die rol verantwoordelijk voor een continue beschikbaarheid van financiële middelen en de daaraan verbonden kosten en risico`s.  De V. zou de provisies ontvangen hebben van de andere verdachte in de Vestia-affaire, tussenpersoon van Fifa Finance Arjan G.

Klokkenluider
Vestia kwam eind vorig jaar in grote financiële problemen door derivatencontracten. De derivaten werden voor zeer hoge prijzen verkocht, soms wel tien keer hoger dan normaal. De zaak kwam aan het rollen toen Arjan G. naar het Openbaar Ministerie stapte. Arjan G. zou begin dit jaar als klokkenluider uit gewetensnood hebben gewaarschuwd voor malversaties rond Vestia.

Advocaat Willem Koops van Vestia-verdachte Arjan G. was woensdagmorgen op weg naar de kiosk om de krant te halen en vertelde tegen BNR niet te weten wat Justitie uitspookt. “Ik ben benieuwd of ze alleen onderzoek doen naar deze bank of ook naar andere banken", zei Koops. Over de inhoud van de telefoongesprekken kan Koops geen mededelingen doen.

Rol van banken
De fraude met de derivatencontracten van Vestia zou wel eens een flinke strop kunnen worden voor diverse banken en woningcorporaties. Ruim tien banken beheerden een derivatenportefeuille van Vestia. Omdat de derivaten waren verdeeld over verschillende banken, hadden zij geen inzicht in de contracten die werden gesloten.

Dat hadden alleen Vestia. “In het Nederlands recht is het zo dat als je een contract sluit met een apert vreemde betaling, die ook niet in belang is van de klant, je je daarvan moet onthouden", zei Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Universiteit Nyenrode, eerder tegen BNR.

En dit kan grote gevolgen hebben voor de banken: normaal kunnen banken contracten ontbinden als deze onder frauduleuze omstandigheden tot stand zijn gekomen. Maar als de banken op de hoogte hadden moeten zijn, zou deze bepaling volgens Koelewijn kunnen vervallen.

Woningbouwcorporaties
Eerder werd bekend dat er een reddingsplan komt voor Vestia. Volgens bronnen die BNR over de Vestia-affaire sprak, zouden woningcorporaties in dat reddingsplan een extra heffing kunnen krijgen om Vestia te redden, en daarmee dus de dupe worden van de vermeende frauduleuze praktijken bij de corporatie.

Die is vergelijkbaar met de zogenaamde Vogelaarheffing, die werd vernoemd naar voormalig minister Vogelaar. Zij vroeg woningbouwcorporaties mee te betalen aan het opknappen van achterstandswijken. De corporaties moesten 75 miljoen betalen, en zelfs een gang naar de Raad van State kon dit niet ongedaan maken.

Schuiven met miljoenen
Het Financieele Dagblad schreef dinsdag dat Arjan G. met miljoenen euro’s zou  hebben geschoven. De van corruptie rond Vestia verdachte bemiddelaar heeft zijn helft van een gezamenlijke kapitale villa in Blaricum anderhalf jaar geleden overgedragen aan zijn vrouw. Het echtpaar is op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Daardoor vallen bezittingen van de vrouw, zoals sinds kort de villa, buiten bereik van eventuele schuldeisers van de man.

Advocaat Koops reageerde woensdag licht ontzet over de beschuldigingen van het Financieele Dagblad. Volgens hem is dit verhaal volledig onjuist. De bewering van het FD dat G., alvorens hij aan de bel trok bij het OM, zijn  geld in veiligheid bracht, is volgens de advocaat onwaar.

Gerelateerde artikelen