Beurs3 mei '12 07:39

Elantis zwicht niet voor chantage hackers

Auteur: Thijs Baas

In België eist een groep hackers 150.000 euro van de bank Elantis, een dochterbedrijf van Belfius Bank -het voormalige Dexia.

De groep hackers zegt te beschikken over klantgegevens en dreigt deze openbaar te maken als de bank niet voor aanstande vrijdag op hun rekening heeft overgemaakt.  Onder de 3.700 klanten van wie de hackers over de gegevens zeggen te beschikken zijn volgens Moniek Delvou, persvoorlichter van Belfius Bank in België, twee Nederlanders.

Wie er achter de hack zitten weet Delvou niet, maar ze peinst er niet over de 150.000 euro te betalen. "Wij geven niet toe aan chantage, dat zullen we nooit doen. Dat zou de deur openzetten voor andere hackers. Hacking is op zich al een misdrijf en daar moet tegen opgetreden worden."

Op straat
Keerzijde kan zijn dat er gevoelige informatie van klanten op straat komt te liggen, maar dat was voor Elantis reden om het onderzoek in een stroomversnelling te laten komen. "Wij hebben vorige week vrijdag de eerste e-mail gekregen. Het onderzoek loopt dus al een paar dagen en wij hopen echt de race tegen de tijd te kunnen winnen."

Alle klanten zijn inmiddels per brief benaderd en enkele zijn zelfs persoonlijk gebeld. Om in de toekomst dergelijke incidenten te voorkomen gaat Elantis, net als andere banken, de veiligheidsmaatregelen op de site verder verscherpen. "We proberen ze voor te blijven, maar het blijft een hachelijke onderneming."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen