Leegstand in 5 procent woningen
Van de 7,2 miljoen woningen in Nederland stonden er op 1 januari 2011 300 duizend leeg. Voor een deel ligt dit aan hoge huren die vaak worden gevraagd.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij leegstaande huizen gaat het in een op de drie gevallen om koopwoningen en in de overige gevallen om huurwoningen.
Van alle leegstaande huurwoningen is tweederde eigendom van institutionele beleggers en particuliere verhuurders. De hogere leegstand bij hen wordt volgens het CBS voor een deel veroorzaakt doordat zij hogere huren voor hun woningen vragen.
Overigens lag het aantal niet-bewoonde woningen in werkelijkheid nog hoger, namelijk op 375.000. Hiervan werden 75.000 woningen gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als praktijkruimte, als kinderdagverblijf, studio of tweede woning. “Er zitten veel verschillende huizen bij. Onder andere ook vakantie woningen, zoals bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Die huizen staan grotendeels leeg maar die worden nog wel gebruikt. Daarnaast zijn er ook huizen die echt leeg staan omdat er permanent niemand in woont", legt Peter Hein van Mulligen van het CBS uit.
Renovatie en sloop
Een op de zeven leegstaande woningen is amper tien jaar oud. De leegstand van vóór 2000 gebouwde huurwoningen wordt voor een deel veroorzaakt door grootschalige renovatieprojecten waardoor ze tijdelijk leegstaan. Ook staan woningen leeg waarvoor een sloopvergunning is verstrekt, maar die nog niet zijn gesloopt.
Of er de komende jaren nog mee leegstand komt, hangt volgens Van Mulligen onder meer af hoeveel nieuwe woningen erbij komen en hoe makkelijk die bewoond gaan worden. "We zien natuurlijk dat de bouw van koopwoningen redelijk aan het teruglopen is. Dat zal in ieder geval betekenen dat die woningen die er niet komen ook niet leeg kunnen komen te staan."